Popularna meteorologija

Vjesnici proljeća

26.02.2022.

autor: meteo-info redakcija

Pri kraju smo veljače, za nekoliko dana ulazimo u klimatološko proljeće. Nakon dugih zimskih mjeseci, život se polako vraća u svijet prirode. Dani postaju duži, sunca je sve više, cvijeće počinje cvjetati, drveće i grmlje dobiva mladice, a iz zimskog se sna budi i životinjski svijet.


Prve vjesnici proljeća javljaju se krajem veljače, ponekad i tjedan-dva prije kalendarskog početka proljeća, te svojim buđenjem najavljuju željeni topliji dio godine.

 

 

Zašto vjesnici proljeća cvjetaju prije ostalog bilja?

 

Iako u rano proljeće nema dovoljno sunčeve svjetlosti i topline za formiranje mladica te njihov rast i cvatnju, vjesnici proljeća prevladali su taj problem. Oni, naime, imaju čašicu u kojoj drže hranjive tvari, minerale i škrob koji su im potrebni za preživljavanje, a koje su tamo pohranili još prošle godine. Energiju skupljaju tijekom zime i u lukovicama, a zatim je u rano proljeće upotrijebe za otvaranje cvijeta.

Visibabe, šafrani i cice mace mnogima su najljepši i nadraži vjesnici proljeća.

 

Visibabe

 


 

Visibabe su jedan od prvih cvjetova koje možemo vidjeti u rano proljeće. Njihove snježno bijele glavice izviruju iz tla između kraja veljače i početka ožujka. Trajne zeljaste biljke narastu do visine oko 20 centimetara. Imaju glatke listove i bijele cvjetove. Ako želite imati visibabe u svom vrtu, stavite nekoliko lukovica na jedno mjesto jer se iz svake lukovice formira samo jedna cvjetna stabljika. Visibabe vole vlažne i sjenovite položaje, pa ih zato često nalazimo na šumskim proplancima, livadama i u bjelogoričnim šumama.

 

Šafrani

 


 

Šafrani su maleni žuti, plavkasto-ljubičasti i bijeli cvjetovi koji cvjetaju krajem veljače / početkom ožujka. Najljepši su kada se njihovi živopisni cvjetovi pojave iz snježnog pokrivača. Botanički naziv za šafran “Crocus sativus” dolazi od grčke riječi “kroki” što znači “nit”. To se odnosi na njušku tučka šafrana koja ima oblik niti. Za ove biljke najbolje je prozračeno, porozno tlo koje je bogato humusom. Ako je moguće, treba ih staviti na sunčano i toplo mjesto, ali povremena sjena ne sprječava njihovo uspijevanje.

 

Cica mace

 


 

Cvijet vrbe ive ili „cica maca“ cvjeta početkom ožujka i često je prva prava hrana za pčele nakon duge zime. Latinski naziv je “salix caprea”: “Salix” znači “vrba”, a “caprea” znači “koza”. To je podsjetnik na to kako koze vole grickati grančice. Vrbe ive nije teško zasaditi, ne zahtijevaju neke posebne uvjete, a i razmnožavaju se vrlo lako.

 

Naiđete li u šetnji na vjesnike proljeća, ili ih imate u svom vrtu, snimite ih i pošaljite na kontakt@meteo-info.hr! Rado ćemo ih objaviti.

 

Fotografije: Pixabay.com

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Studeni
01.11.2022.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen