Gastronomija

Zagreb Burger festival, burgersko carstvo u srcu Zagreba

09.09.2022.

autor: PR

Nezaobilazna su mesna poslastica na mnogim festivalima i obiteljskim proslavama, a bez njih se ne može zamisliti niti jedan bolji tulum. Nekada su ih smatrali nekvalitetnim, brzim obrokom, a ovih se dana, već sedmu godinu za redom, na Zagreb Burger Festivalu mogu kušati burgeri spravljeni od domaćeg kvalitetnog mesa i ostalih sastojaka. Njihova popularnost ne blijedi, a uspjeli su pronaći svoje mjesto u vrlo kompetitivnom gastro svijetu. Više od četrdeset vrsta gurmanskih kreacija od 8. do 18. rujna nestrpljivo očekuje posjetitelje, svakoga dana od 12 do 01 ujutro, u zelenoj oazi - Trgu dr. Franje Tuđmana.

Devetnaest kućica smjestilo se u burgerskom carstvu. U njih 13 pripremat će se burgeri, u jednoj razni krumpirići, tu su i slastice, a žedni će potražiti jedan od četiri bara. Svi burger meštri natječu se za pobjedu na Zagreb Burger Festivalu, o čemu će odlučiti posjetitelji. Za favorite se glasuje skeniranjem QR kodova na njihovim kućicama do 17. rujna do 17 sati. No, natjecat će se i posjetitelji u jedenju ljutih papričica, u subotu, 17.9 u 17 sati, na Okršaju ljutomana, u organizaciji ekipe iz Volim ljuto. Prijave se primaju na web stranici www.volimljuto.com, a festival će dodatno začiniti vrućim ritmovima i odličnom mjuzom DJ’i s puno utakmica u nogama, na čelu s kapetanima Ozrenom Kanceljakom Kancom, Robertom Marekovićem i Mariom Kovačem. Uglavnom za mnoštvo dobre zabave, slasne burgere i provod s ekipom uz Staropramenove rashlađene kapi adresa je poznata - zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana.

 

Na ovogodišnjem burgerskom izdanju predstavlja se jaka ekipa s mora: Flying Pig nam s mesnim Barbie Q i jednom biljnom varijantom Plant Punk! stiže direktno s otoka Hvara, prošlogodišnji pobjednik Guloso s Pometom i Negromantom iz Dubrovnika, Cres isto tako ima aduta u rukavu, Plavicu, s lokalnim otočkim specijalitetima Juncićem i Jancićem. Morski štih donosi i Picnic sa svojim jokerom Blackijem koji je više puta pomeo konkurenciju na zadarskom Adventu, a s juga nam stiže i Chef’s Burger by Ivan Pažanin s novim premium burgerom s tartufima. No i zagrebačke snage spremaju prave kopnene slasti: Institut za burger by Mate Janković ponosi se novim dimljenim Classic Smokey burgerom, Doomsday u jednom od burgera skriva umak s viskijem, BBQ Hot Yard&Volim ljuto krenuli su u smjeru Amerike i Azije pa s ponosom ističu svoju KIMchi KARDasian, 4Burgers po prvi put u Hrvatsku donosi smash burgere kao što je B2CON burger, The Meat od vrhunskog mesa, pod budnim okom chefa Nenada Komesa, spravlja mini burgere za okorjele sladokusce koji sve žele probati, a po prvi put predstavljaju dry aged burger s mesom odležanim 60 dana. Beg’s Plant Based, čiji su specijaliteti spravljeni od biljnih proteina, namijenjeni baš svima, osmislio je već popularan Double Decker, kao i Fish burger, El Toro već poznatim mirisima i okusima južne Amerike ovaj put dodaje i El Toro Peruvian Style s hrskavom plantana bananom, a s velikim veseljem želimo dobrodošlicu i burger baru Toster iz Novog Sada. Višestruki je pobjednik raznih natjecanja, a njihovi su favoriti: Local One (spoj duvan čvaraka, moussa od kajmaka i domaćeg ajvara) i Smokey (dimljeni sir uz pečenicu od mangulice). Zbog velikog interesa otvara se i jedna kućica samo s krumpirićima za hrskave gušte. Robert Hromalić na slatkoj kućici Le kolač opet je nadmašio samog sebe - ice coffee njegov je novitet i to u tri okusa, uz koji savršeno paše ice cream pita - za slatkoljupce prava svečanost! Tko je neizostavni pratitelj slasnih i slatkih zalogaja? Uz pivske kapi, to su i prefini Gingle Bells i Aperol kokteli, domaće mirisne rakijice i fina vina na središnjem baru - ma svega ima za savršen završetak ljeta i dobru zabavu. Radno vrijeme Zagreb Burger Festivala je od 12 do 01, ulaz na festival je besplatan, a više informacija može se pronaći OVDJE.

 

 

 

 

 

Fotografije: Sandro Sklepić

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Poželjeli ste pojesti dobre tripice, sarmu ili kuhani buncek s kiselim zeljem? Znamo pravo mjesto za vas!
25.01.2022.
Opće je poznato i znanstveno dokazano da dobar zalogaj popravlja raspoloženje i usrećuje, što je posebno važno za k...
Neodoljiv zimski meni hotela Academia
26.01.2022.
Otkrili smo novo gurmansko IT mjesto! Saznajte što je to zbog čega ćemo se vraćati u restoran Academia u Mariji Bist...
Burgermanija zavladala zagrebačkim Trgom dr. Franje Tuđmana
14.09.2021.
Zagreb Burger Festival šesti put otvorio svoja mirisna vrata
Vinarija Castello di Gussago la Santissima i njene pjenušave zvijezde
22.11.2021.
Na 27. Vinskim razgovorima po prvi puta predstavljena vina jedne inozemne vinarije
Uskoro kreće Pizza Festival, novo ljetno osvježenje na zagrebačkom Kegliću
17.06.2022.
Najpopularnije jelo na svijetu u festivalskom zelenom izdanju

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti