Mjesec po mjesec

Svibanj

01.05.2024.

autor: Đurđica Marković

Svibanj, peti po redu mjesec u gregorijanskom kalendaru, prvi je pravi proljetni mjesec. U hrvatskom jeziku ime je dobio po biljci svib (cornus sanguinea), a naši stari zvali su ga još i filipovčak, rožnjak i sviben. U mnogim je jezicima ime dobio od latinskog Maius. Prvobitno značenje imalo je veze s razvojem, jer je svibanj u rimskom kalendaru bio treći mjesec u godini, onaj u kom se priroda budi, razvija i cvjeta.

Baš kako i priliči pravom proljetnom mjesecu, količina sunčevog zračenja u svibnju je za 20-30 % veća od one u travnju. Tako je, primjerice, prosječna količina svibanjskih sunčanih sati u Šibeniku oko 287, u Splitu 274, a u Dubrovniku 273, dok kopnena Hrvatska tijekom svibnja ima između 220 i 242 sunčana sata.

Srednja dnevna temperatura veća je za 5-6 °C, pa na kopnu iznosi oko 16, a na moru oko 18,5 °C.

Za mjesec svibanj karakteristično je zahlađenje koje većinom nastupa između 12. i 14., zahvaća veći dio Europe, a katkad u kopnene dijelove Lijepe naše donese snijeg i mraz. Redovitost takvog prodora hladnog zraka nije velika, a varira i datum pojavljivanja. Najniža temperatura izmjerena tijekom svibnja u našoj zemlji bila je -9,8 °C, a izmjerena je 12. svibnja 1978. godine na Zavižanu. Ispod ništice bilo je i 3. svibnja 1935. godine u Osijeku (-3,0 °C), 12. svibnja 1978. u Varaždinu (-2,3 °C) te 9. svibnja 1957. godine u Zagrebu, s izmjerenih -1,8°C.

Iako je naoblake manje nego u travnju, a što je vidljivo iz broja sunčanih sati kojih je pedesetak više nego u mjesecu prije, količina oborina je veća, osobito u kopnenom dijelu zemlje. Najčešće su to oborine u obliku grmljavinskih pljuskova koji su posljedica prodora hladnog i vlažnog zraka sa sjevera.

Anticiklone su u svibnju rijetke, a svibanjsko vrijeme karakterizira brzi prolaz fronti sa sjevera, zbog čega je svibanj u meteorološkom smislu vrlo nestabilan mjesec. Ako je zrak jako hladan, moguć je i jutarnji mraz iza kojeg ostaju uništene voćke i usjevi.

No, ima svibanj i svoju topliju stranu. Zbog veće količine sunčevog zračenja u tom dijelu godine, temperature ponekad dosežu prave ljetne vrijednosti. Tako je apsolutni rekorder po vrtoglavo visokim temperaturama zraka u svibnju Osijek, u kome je 12. svibnja 1968. godine izmjereno vrućih 36 °C.

Prosječan svibanj vrlo je ugodan mjesec. Vrijeme je uglavnom sunčano, iako često s poslijepodnevnim kratkotrajnim pljuskovima. Temperature nisu previsoke, sparine su prava rijetkost, a vidljivost je velika, budući da česti pljuskovi ispiru i nečistoće iz zraka. Vrlo je pogodan za putovanja, pa ako ste u prilici i volite putovati, učinite to tijekom svibnja!

Svibanj je i mjesec cvjetanja drveća i trava, pa je tako u kopnenom dijelu zemlje umjerena i visoka koncentracija peludi trava i koprive, a na Jadranu čempresa, kopriva i trava na njegovom sjevernom dijelu, a crkvine, masline, jasena, lijeske, česmine, trave i bora u Dalmaciji.

Fotografije: pixabay.com

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Studeni
01.11.2023.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
01.03.2024.
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih z...
Svibanj
01.05.2024.
Mjesec buđenja, razvoja i cvatnje, sunca i topline, ali i čestih popodnevnih grmljavinskih pljuskova

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...