Popularna meteorologija

Snijeg, najomiljenija i najomraženija oborina na svijetu

06.01.2022.

autor: Đurđica Marković

Za mnoge od nas snijeg znači radost, posebno raspoloženje i iščekivanje blagdana s kraja godine koje nekako volimo najviše. No, mnogo je i onih koji se na sam spomen snijega naježe od hladnoće. Za njih snijeg znači čišćenje pločnika i dvorišta te opasne i zaleđene ceste, pa se čudom čude svima nama koji ga već početkom studenog počinjemo priželjkivati.

Što je snijeg i kako nastaje?

Vrsta je to oborine koja pada iz nimbostratusa, altostratusa, stratusa, kumulonimbusa i stratokumulusa u hladnom dijelu godine. Pada u obliku pahulja ili sitnih kristalića. Snježni kristali nastaju kada se pothlađene kapljice vode smrznu na jezgri za zaleđivanje. Nakon smrzavanja, kapljice će u prezasićenom zraku nastaviti rasti. Kristalići leda rastu tako da se na njih lijepi vodena para. Budući da vodene pare u zraku ima sve manje, preostale kapljice isparavaju i opet se povećava količina vodene pare u zraku i kristali dalje rastu. Ako se promatra svaki kristalić posebno, uočava se da je pravilni šesterokut.

Veliki kristali zbog svoje težine počinju padati te se na svom putu kroz atmosferu sudaraju i lijepe za druge kristale i tako stvaraju nakupine koje se zovu pahulje.

Snijeg se zadržava na tlu dok se ne otopi ili ne sublimira. U hladnijim klimama snijeg se zadržava na tlu cijele zime, a na nekim dijelovima visokih planina snijeg se ne otapa niti ljeti. Ako je temperatura 5 °C ili više, snježni pokrivač se neće stvoriti.

Snijeg se mjeri u centimetrima na meteorološkim postajama. No, snijeg nema konstantnu gustoću. Novo napadali snijeg ima gustoću od 5 do 15 % gustoće vode. Snijeg koji kod nas donese ciklona sa Sredozemlja obično je mokar i ima veću gustoću od snijega koji je donesen strujom sa sjevera Europe koji je rahli i suh, takozvani pršić. Kada se stvori sloj snijega na tlu, pod vlastitom težinom će se zgusnuti do gustoće od otprilike 30 % vode. Veća gustoća se može postići samo topljenjem i ponovnim smrzavanjem. U proljeće je gustoća snježnog pokrivača oko 50% gustoće vode.

Utjecaj snijega na ljude

Snijeg utječe na gotovo svaki oblik ljudske djelatnosti, počevši od mogućnosti izlaska iz kuće i kretanja te aktivnosti na otvorenom, među kojima su skijanje i sanjkanje omiljeni mnogima. Tu su i povećani troškovi grijanja, no i opasnost od lomova prouzročenih padom na skliskim i zamrznutim pločnicima. Velike količine snijega mogu izazvati prometni kolaps, osobito u područjima u kojima snijeg nije uobičajena pojava, a svojom težinom snijeg može oštetiti, pa čak i uništiti, električnu infrastrukturu, zbog čega domaćinstva ostaju bez električne energije, a nerijetko i bez grijanja…  

Neki dijelovi Hrvatske rijetko vide snijeg, neki, iako rijetki, nisu ga nikad ni vidjeli. Uz obalu je još uvijek prava atrakcija. U Splitu, primjerice, pada jako rijetko, dok je u Rijeci nešto češći, osobito nošen burom, no stvaranje snježnog pokrivača je vrlo rijetko, a i tada tek kratkotrajno.

Kada se stvori snježni pokrivač, bitno je biti pripremljen, a svaka dobra priprema počinje informacijama o vremenskim prilikama. Informirajte se, stoga, o vremenu u svom kraju ili u kraju u koji putujete, ne dopustite da vas vrijeme iznenadi pa ostanete zatrpani kao “vlak u snijegu”.

Fotografije: pixabay.com

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!