Turizam

Žive jaslice, božićni događaj koji ostavlja bez daha

24.12.2022.

autor: Đurđica Marković

Od kad znam za sebe volim tradiciju kojom se predstavljaju različite scene rođenja malenog Isusa. Iako je narav adventa i Božića ponajprije duhovna, za njeno bolje razumijevanje koriste se različiti materijalni simboli. Tako se u Postojnskoj jami u Sloveniji, primjerice,  još od davne 1989. godine uprizoruju Žive jaslice.  Iako su ovakva uprizorenja kasnije postala trend, žive jaslice iz Postojnske jame ostaju poseban spektakl koji je nakon 28 godina tradicije poznat i u svijetu. O ovom događaju pisali su brojni domaći i strani mediji, uprizorenje je uživo vidjelo jako puno gledatelja, a ove godine i sama sam bila u prilici doživjeti ovaj čaroban božićni događaj u Sloveniji.

Postojnska jama, ta čudesna i tajanstvena podzemna ljepotica, kulisa je koju je milijunima godina strpljivo stvarala priroda, a uprizorenje rođenja Isusa Krista u ovom zadivljujućem prostoru događaj je koji se ne zaboravlja! U uprizorenju sudjeluje više od 100 lokalnih glumaca zajedno s vrhunskim glazbenicima koji uživo izvode najljepše božićne pjesme. Unutrašnjost špilje osvjetljena je s čak 2100 lampica, a priču o Isusovom rođenju priča čak 30 anđela. Ove godine, posjetitelje po prvi puta dočekuje i plavi anđeo, anđeo Ariel! Da su Žive jaslice najveći božićno-novogodišnji spektakl u Sloveniji uvjerila sam se duboko ispod površine zemlje, na jučerašnjoj premijeri. Osamnaest prizora raspoređenih po čarobno osvijetljenoj pet kilometara dugoj turističkoj stazi, spaja najljepšu božićnu priču i čudotvornu ljepotu prirode.  

„Ovo je priča o našoj neizmjernoj želji da se ljudi međusobno pomire i da mir zavlada Zemljom“, kratko je rekao Marjan Batagelj, predsjednik Upravnog odbora Postojnske jame, govoreći o poruci Živih jaslica te pozivajući okupljene da pažljivo prate program i uživaju u svim točkama uprizorenja. Posebno je naglasio važnost završne točke u kojoj anđeo kojeg utjelovljuje vrhunska pjevačica Sara Briški Cirman - Raiven, u prostoru velebne špiljske koncertne dvorane zapjeva hit „Time to say goodbye“ simbolično odlažući svoj bojni oklop!

 

Program za sve generacije

 

Uprizorenje Živih jaslica počinje 25. prosinca, na sam Božić,  i traje sve do 30. prosinca. Šest je to dana u kojima Postojnska jama postaje najduža pozornica na svijetu te podsjeća na veličanstvenu prirodnu katedralu. Božićne predstave počinju u 13:30, i idu svakih 15 minuta. Posebnost ovogodišnjeg programa je moć glasova i osebujna narativna dinamika slovenskih glazbenih zvijezda koje sudjeluju u programu. Tu su Raiven, Anea Mercedes Anžlovar, Urška Kastelic i Blaž Gantar, a uz njih u pripovijedanju biblijske priče sudjeluje više od 100 izvođača. Tijekom vožnje vlakićem posjetitelji mogu vidjeti i jedinstvene jaslice međunarodno priznate umjetnice Ejte Štih. 90-minutni program sastoji se iz dva dijela: vožnje vlakićem, te šetnje čarobnim podzemnim svijetom u kom su svoje mjesto našle fascinantne scene uprizorenja Isusovog rođenja praćene svjetlosnim efektima koji pojačavaju doživljaj. U sklopu Božića u Postojnskoj jami, svi posjetitelji mogu razgledati izložbu o povijesti pećinskog vlaka, a po prvi put će u obliku novogodišnjih lampica zasjati i popularna čovječja ribica koja živi u ovoj spilji.

 

 

Broj ulaznica je ograničen

 

Jedan od najvećih svjetskih medija – CNN, uvrstio je Žive jaslice u Postojnskoj jami među najljepše prikaze Božića. Broj ulaznica koje uključuju vožnju podzemnom željeznicom, obilazak cijelog turističkog dijela Postojnske jame, predstavu i nastup čak četiriju pjevača je ograničen. Zato u Parku Postojnska jama preporučuju jednostavnu online kupnju koja je jedina garancija da ćete doživjeti božićnu bajku. Svi  koji žele provesti blagdanski dan u Parku Postojnska jama, prilikom posjeta Živim jaslicama mogu iskoristiti i popust od 50 % za posjet Expo-u i Vivariju, gdje se mogu vidjeti bebe čovječje ribice.

 

Temperatura u špilji iznosi 10 °C, pa se je uz obuću ugodnu za hodanje dobro i slojevito odjenuti.

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto: Nikola Zoko i promo

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...
Slunjčica i njene neodoljive ljepote
10.03.2023.
Slunj ima novu, jedinstvenu turističku rutu, otkrijte što nudi i zašto je tako posebna
Ususret desetom međunarodnog sajmu turizma PLACE2GO
17.03.2023.
Jubilarni, 10. međunarodni sajam turizma PLACE2GO donosi i ove godine atraktivne sadržaje, a među više od 200 izlag...
Žive jaslice, božićni događaj koji ostavlja bez daha
24.12.2022.
Bajkovito uprizorenje rođenja Isusa u očaravajućem, milijunima godina stvaranom prostoru Postojnske jame

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti