Klimatske promjene

Koncentracija ugljičnog dioksida dosegla zabrinjavajuću razinu!

08.06.2022.

autor: Redakcijski članak

mjesto radnje: Planet Zemlja

U svibnju su koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi bile 50 posto veće nego tijekom predindustrijske ere, dosegnuvši razine koje na Zemlji nisu viđene već 4 milijuna godina, objavila je u petak glavna američka agencija za klimu.

Kako objavljuje američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), za ovaj novi maksimum koncentracije ugljičnog dioksida odgovorna je ljudska aktivnost, posebno proizvodnja električne energije pomoću fosilnih goriva, transport, proizvodnja cementa i krčenje šuma.

Kako bi se izbjegli lokalni utjecaji i dobila stvarna slika koncentracije ugljičnog dioksida, mjerenja se rade na zvjezdarnici na vulkanu Mauna Loa na Havajima. Tijekom višegodišnjih mjerenja pokazalo se kako je svibanj mjesec s najvišim koncentracijama ugljičnog dioksida. Ovoga svibnja je koncentracija preskočila prag od 420 dijelova na milijun (ppm) – mjerne jedinice koja se koristi za kvantificiranje onečišćenja u atmosferi. U svibnju 2021. stopa je iznosila 419 ppm, a 2020. 417 ppm.

Izvor: NOAA Global Monitoring Laboratory, Scripps Institute of Oceanography na Sveučilištu California San Diego

 

Prema NOAA-i, tijekom 6000 godina prije industrijske revolucije, razine CO2 držale su se stabilne na oko 280 ppm.

U svom nedavnom priopćenju NOAA navodi kako je sada razina usporediva s onom što je bila prije između 4,1 i 4,5 milijuna godina, kada su razine CO2 bile blizu ili iznad 400 ppm.

U to vrijeme razina mora bila je između 5 i 25 metara viša nego sada, dovoljno visoka da potopi mnoge današnje velike gradove dok su velike šume prekrivale dijelove Arktika.

Ugljični je dioksid staklenički plin koji zadržava toplinu, postupno uzrokujući globalno zagrijavanje, a u atmosferi i oceanima ostaje tisućama godina.

Njegov učinak zagrijavanja već uzrokuje dramatične posljedice, napominje NOAA, uključujući umnožavanje toplinskih valova, suša, požara ili poplava.

"Ugljični dioksid je na razinama koje naša vrsta nikada prije nije iskusila - to nije neka novost", rekao je Pieter Tans, znanstvenik iz Globalnog laboratorija za praćenje i dodaje: "Znamo za ovo pola stoljeća, a nismo uspjeli učiniti ništa značajno. Što nam se treba dogoditi pa da se probudimo?"

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Vjetroelektrane i klima
14.11.2021.
Kada su se pojavile prve vjetroelektrane, svijet je preplavilo oduševljenje: konačno imamo čist, zeleni izvor energij...
Velika izumiranja
14.02.2022.
Povremeno Zemlju posjeti neki od jahača apokalipse, pravih jahača prema kojima su oni biblijski pravi amateri jer ovi ...
2020. među 3 najtoplije godine od kada postoje mjerenja
11.12.2021.
Godina koju je obilježila pandemija korona virusa, a u našoj zemlji i razorni potresi, i u kontekstu vremena bila je t...
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Suša koja je tridesetih godina 20. stoljeća pogodila dijelove Kanzasa, Kolorada, Oklahome i Teksasa
Oluja Eunice poharala zapad Europe
19.02.2022.
Najmanje devetero mrtvih, vjetar rušio drveće i odnosio krovove s kuća, a blizu belgijske obale na vjetrenjače otpu...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...