Turizam

Povratak eno gastro festivala WineRI

02.06.2022.

autor: PR

mjesto radnje: Rijeka

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, vratio nam se WineRI, međunarodni eno-gastro festival. Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije. Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera - sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci. Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing.

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa predstavnika medija iz Zagreba za koje je prije odlaska na festival organiziran obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u Primorskoj konobi.

 

Mnogi su već više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te kroz šetnju najljepšim dijelovima grada saznati povijesne zanimljivosti. Tarsatica - Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista.

Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj. Godine 2020. Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture.

Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno”, izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugant otvorio prvi muzej u Hrvatskoj.

Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka - kako je zovu lokalni stanovnici.

Šetnja riječkim ulicama, pogled iz visine na prekrasnu riječku tržnicu, detalj iz Primorke konobe

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije.Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove odlične konobe.

Na festivalu WineRI se moglo kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji između ostalog mogli kušati trojšćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemarini ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu... To pokazuje koliko je regija bogata sutohtonim sortama. 

 

- Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci, – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Običaj zbog kojeg se u vrijeme poklada isplati otputovati u Brodsko posavsku županiju
31.01.2022.
Otkrijte mjesta u kojima ćete se opustite u seoskoj idili uz sjajne lokalne specijalitete i običaj pokladnog jahanja k...
Na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade počelo Fuliranje
04.12.2021.
Otvoreno najpopularnije zagrebačko adventsko događanje, ne propustite najljepši šušur u gradu te vrhunsku glazbenu ...
Jeste li znali da i Mediteran ima svoj dan?
26.11.2021.
Regija koja je po mnogočemu najidealnija za život, no ujedno je i jedna od najslabije zaštićenih na svijetu
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...