Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 01.08.2021. 23:30

Stanje i prohodnost cesta

Pojačan je promet u smjeru mora i unutrašnjosti na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Rijeka, Istarskom ipsilonu.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Lici, Gorskom kotaru i na istoku Hrvatske. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

A3 Bregana-Lipovac:

 • kolona teretnih vozila pred naplatnom postajom BREGANA u smjeru Slovenije duga oko 3 km
 • kolona osobnih i teretnih vozila pred graničnim prijelazom Bajakovo je oko 5 km.

Večeras do 23:00 sata na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju zabranjen je promet za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1.

PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA

A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • do 31. kolovoza između 20:00 i 07:00 sati svakodnevno (osim subotom i nedjeljom), zbog izvanrednog prijevoza, kratkotrajno (maksimalno 15 min) se obustavlja promet na čvoru Žuta Lokva.

A3 Bregana-Lipovac:

 • do 10. rujna zbog sanacije nadvožnjaka u čvoru Lučko vozi se po dva sužena traka u oba smjera, uz ograničenje brzine na 60 km/h, privremena prometna regulacija je i na Jadranskoj aveniji;
  • zbog radova na nadvožnjaku Rugvica između 49.+400 km i 49.+600 km vozi se uz privremenu regulaciju prometa, u smjeru Lipovca po dva sužena prometna traka.

  A7 GP Rupa- Rijeka-Žuta Lokva:

 • na čvoru Sveti Kuzam zbog oštećenog kolnika u smjeru Krčkog mosta, vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.
 • Krčki most (DC102):

 • dana 4. kolovoza 2021. god. od 21:00 do 21:05 sati zbog osiguranja uvjeta za održavanje bakljade bit će prekinut promet na mostu Krk u oba smjera.
 • ZATVORENE CESTE ZBOG RADOVA:

 • DC2 Josipovac-Bizovac-Normanci (do 31.prosinca);
  • DC6 u Karlovcu - Ulica Borlin (do 31.10.2021. god.);
  • DC14 Andraševec-Bračak (do 1. rujna);
  • DC22 u Križevcima;
  • DC36 u mjestu Pisarovina (do 10. studenog do 17:00 sati);
  • DC56 Drniš-Gornji Muć u naselju Donje Postinje (općina Muć) (do 15. listopada);
  • DC57 u Vukovaru (do 20. rujna);
  • DC206 Ulica Ante Starčevića u Krapini (do 1. kolovoza);
  • DC544 u mjestu Gudovac kod Bjelovara (do 15. studenog).

  Zbog upozorenja od toplinskog vala savjetujemo svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu. Nikada ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu. Ako se tijekom vožnje osjećate loše odmah se zaustavite i potražite liječničku pomoć.

  Zbog sanacije klizišta privremeno se zabranjuje promet vozilima čija ukupna masa prelazi 20 tona te vozilima čija ukupna širina prelazi 2,6 metara na dijelu DC3 nedaleko naselja Dubravci u Općini Netretić. Obilazak: A1 – čvor Karlovac – čvor Bosiljevo i obratno. Za kategorije vozila na koje se odnosi zabrana, a prometuju cestom DC3 iz smjera Karlovca do Duga Rese, obilazak je cestama DC23 i DC42, te ponovno autocestom A1 s uključenjem u čvoru Ogulin. Na državnim cestama DC23 i DC42 dodatno je ograničenje za vozila čija visina prelazi visinu 4,5 m.

  U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista pa vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

  Granični prijelazi

  Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, na ulasku s Mađarskom i izlasku sa Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja.

  GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

  Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

  Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

  Molimo koristiti upute na sljedećim poveznicama:

  INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

  Trajektni promet

  U trajektnim lukama i pristaništima prema sjeverno i srednjedalmatinskim otocima povremeno je gust promet i čeka se za ukrcaj.

  Odgađa se početak plovidbe na međunarodnoj liniji Zadar-Ancona za 02.08.2021. godine.

  Jadrolinijin red plovidbe za 2021. godinu https://www.jadrolinija.hr/red-plovidbe/lokalne-linije-2021-

   Korisni telefonski brojevi

   pomoć na cesti 1987

   • iz inozemstva (1) +385 1 1987
   • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

   stanje na cestama 072 777 777

   • iz inozemstva +385 1 464 0800

   info za članove 0800 9987

   Prognoza prometa za sutra

   PROMETNA PROGNOZA ZA 2. KOLOVOZA 2021.

   Pojačan promet tijekom dana očekujemo na važnijim cestama, posebice na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Krčkom mostu, Istarskom ipsilonu, Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te na većini graničnih prijelaza.

   Vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima od kiše na sjevernom Jadranu te u gorskim i središnjim predjelima. Mogući su odroni.

   Zbog aktualnih kontrola i pojačanog putničkog prometa čekanja su moguća na većini graničnih prijelaza.

   U pomorskom prometu ne očekujemo poteškoće.

   Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

   SAVJETI

   Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

   Potrebno je provjeriti sljedeće:

   • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.

   • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).

   • razinu tekućine za stakla.

   • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.

   • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.

   • pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć).

   Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

   U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

   Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba

  Facebook