Prognoza vremena

Posljednji svibanjski dan na Jadranu će biti pretežno sunčan. Povremeno će biti umjerene naoblake, a samo rijetko moguć je i poneki grmljavinski pljusak, ponajprije u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti. U kopnenoj Hrvatskoj bit će promjenljivo i nestabilno, mjestimice uz kišu te pljuskove i grmljavinu.

U unutrašnjosti zemlje puhat će slab i umjeren sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će biti umjerene, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare jake bure, u Dalmaciji, danju, slabog do umjerenog jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka na kopnu od 10 do 15 °C, na moru između 16 i 21 °C; najviše dnevne u unutrašnjosti zemlje između 19 i 23 °C, a na obali i otocima od 24 do 27 °C.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Spavate li dovoljno?
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima? ... Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?
Ocjena mjeseca - travanj 2023.
Kada bismo ovaj travanj ocjenjivali "po sjećanju", vjerojatno bi ga proglasili prilično kišovitim. No, brojevi ... Kada bismo ovaj travanj ocjenjivali "po sjećanju", vjerojatno bi ga proglasili prilično kišovitim. No, brojevi pokazuju nešto sasvim drugo!
Svibanj
Mjesec buđenja, razvoja i cvatnje, sunca i topline, ali i čestih popodnevnih grmljavinskih pljuskova ... Mjesec buđenja, razvoja i cvatnje, sunca i topline, ali i čestih popodnevnih grmljavinskih pljuskova
Zemlja, naš predivni dom
Dan je Zemlje, idealna prilika da se podsjetimo nekih zanimljivih činjenica vezanih uz naš planet ... Dan je Zemlje, idealna prilika da se podsjetimo nekih zanimljivih činjenica vezanih uz naš planet
Ocjena mjeseca – ožujak 2023.
U kalendaru Rimskog carstva, ožujak, mart, lat. Martius, bio je prvi mjesec u godini, a ... U kalendaru Rimskog carstva, ožujak, mart, lat. Martius, bio je prvi mjesec u godini, a ime je dobio po Marsu, bogu rata, jer su smatrali kako je to dobar mjesec za vojne akcije. No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bilo ovaj ožujak?
Zašto su svima potrebni ritam i rituali, a posebno djeci?
Priroda i sve oko nas i u nama ima svoje zakonitosti, svoje cikluse i ritmove. ... Priroda i sve oko nas i u nama ima svoje zakonitosti, svoje cikluse i ritmove. Ako smo mi sastavni dio te prirode, kako se njezini ciklusi ogledaju i utječu na nas?

Najčitaniji članci

Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Volite li kišu?
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta ... U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i užitak
Djeluje li vrijeme na vas?
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo ... Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo

Fotografija dana

Autor:Dubravka Canjko
Lokacija:Zagreb
Snimljeno:29.05.2023.
Opis:Autorica je sliku nazvala Uokvireno nebo, pa neka tako i ostane.

Snimili ste zanimljivu fotografiju s temom meteorologije, ekologije, obnovljivih izvora energije... i želite je podijeliti sa svijetom? Pošaljite nam!

Posjetite galeriju!

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto sa stranice EUMETSAT-a.