Prognoza vremena

Na Jadranu promjenljivo, u unutrašnjosti zemlje pretežno oblačno, posvuda s povremenim oborinama - na Jadranu s kišom, na jugu u prvom dijelu dana, lokalno, i obilnijom, a moguće i praćenom grmljavinom, u unutrašnjosti zemlje s povremenim snijegom i susnježicom. Očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača, ponajprije u višim predjelima.

Na kopnu će biti slabog do umjerenog sjeveroistočnog i sjeverozapadnog vjetra. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom moru bit će umjerenog sjeverozapadnog vjetra, a na krajnjem jugu i juga umjerene jačine.

Jutarnje temperature zraka na kopnu od -2 do 2 °C, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije malo više, a na moru između 5 i 9 °C, na krajnjem jugu do 11 °C; najviše dnevne između 0 i 4 °C u unutrašnjosti zemlje, na većem dijelu Jadrana od 8 do 13 °C, a na krajnjem jugu do 15 °C.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Prosinac, mjesec koji povezujemo sa zimom i snijegom
Mjesec kojim ulazimo u klimatološku zimu te u kojem, nakon zimskog solsticija, počinje novi Sunčev ... Mjesec kojim ulazimo u klimatološku zimu te u kojem, nakon zimskog solsticija, počinje novi Sunčev ciklus
Ocjena mjeseca - studeni 2023.
Ono po čemu će meteorologija pamtiti ovaj studeni su velika varijabilnost srednjih dnevnih temperatura te ... Ono po čemu će meteorologija pamtiti ovaj studeni su velika varijabilnost srednjih dnevnih temperatura te velike količine oborina!
Rekordni El Niño u zadnjih 50 godina
Nakon gotovo jednog desetljeća uglavnom neutralnih ili neuobičajeno hladnih uvjeta u tropskom Pacifiku, razvija se ... Nakon gotovo jednog desetljeća uglavnom neutralnih ili neuobičajeno hladnih uvjeta u tropskom Pacifiku, razvija se El Niño koji se po snazi može mjeriti s nekim od najvećih događaja u posljednjih 50 godina. Sve nam je to objasnio Dr Michael McPhaden.
Sesame Street, serija ili mit
Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i ... Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i danas se emitira u više od 120 zemalja širom svijeta. Pokrenula je mnoge ideje o tome kako se TV može koristiti za podučavanje djece na način koji se i danas koristi.
Indijski znanstvenici pokušat će zasijavanjem oblaka očistiti zrak u New Delhiju
Pokušaj znanstvenika da izazivanjem obilne kiše smanje smog koji guši najgušće naseljeni glavni grad na ... Pokušaj znanstvenika da izazivanjem obilne kiše smanje smog koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu
Izvjesno je brzo otapanje antarktičkog leda, čak i uz ispunjene ciljeve smanjenja emisija
Možda je prekasno da se zaustavi opadanje razine ledenih ploča zapadnog Antarktika, pokazalo je istraživanje, ... Možda je prekasno da se zaustavi opadanje razine ledenih ploča zapadnog Antarktika, pokazalo je istraživanje, ali klimatske mjere još uvijek mogu spriječiti najveći porast

Najčitaniji članci

Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom ... Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Kakva se to oluja obrušila na Zagreb da su dva čovjeka izgubila život, a deseci ranjeni?
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? ... Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaže netko kome je odgoj djece profesija.

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto sa stranice EUMETSAT-a.