Prognoza vremena

Promjenljivo oblačno. Diljem zemlje bit će sunčanih razdoblja, no i onih oblačnijih, kada će mjestimice biti kiše i pljuskova s grmljavinom, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije češćih i intenzivnijih nego u ostatku zemlje.

U kopnenoj Hrvatskoj puhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar. Na Jadranu će biti umjerenog do jakog juga i južnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti zemlje od 15 do 20 °C, na Jadranu između 19 i 24 °C; najviše dnevne između 24 i 29 °C.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Ocjena mjeseca - kolovoz 2023.
Kako ćemo pamtiti kolovoz 2023. godine? Hoćemo li ga uopće i pamtiti kao meteorološki značajnog? ... Kako ćemo pamtiti kolovoz 2023. godine? Hoćemo li ga uopće i pamtiti kao meteorološki značajnog? Možda po iznimno velikim mjesečnim količinama oborina iako je veći dio mjeseca bio suh!
Rujan
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan ... Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Jesen stiže, vrijeme polaska u vrtić sve je bliže
Kraj ljeta je vrijeme kada mališani kreću u jaslice, vrtić i školu. Vrijeme je to ... Kraj ljeta je vrijeme kada mališani kreću u jaslice, vrtić i školu. Vrijeme je to i kada su roditelji uzbuđeni i pomalo preplašeni od novih obaveza. Dubravka Canjko nam otkriva kako se nositi s time!
Ocjena mjeseca - srpanj 2023.
Srpanj 2023. godine će sigurno ostati u pamćenju zbog nekoliko superćelijskih oluja koje su prešle ... Srpanj 2023. godine će sigurno ostati u pamćenju zbog nekoliko superćelijskih oluja koje su prešle preko kontinentalnog dijela Hrvatske.
Kolovoz
Iako sličan svom prethodniku, mjesecu srpnju, posljednji od tri ljetna mjeseca od njega se i ... Iako sličan svom prethodniku, mjesecu srpnju, posljednji od tri ljetna mjeseca od njega se i razlikuje. Saznajte u čemu!
Sve što ste oduvijek željeli znati o superćelijama ali niste znali koga pitati
Superćelija – pojam je koji je kod nas, van meteoroloških krugova, do nedavno bio gotovo ... Superćelija – pojam je koji je kod nas, van meteoroloških krugova, do nedavno bio gotovo nepoznat. Međutim, nekoliko superćelijskih oluja koje su u srpnju 2023. godine poharale dobar dio kontinentalne Hrvatske pobudilo je interes za ove, kod nas rijetke pojave.

Najčitaniji članci

Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom ... Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Kakva se to oluja obrušila na Zagreb da su dva čovjeka izgubila život, a deseci ranjeni?
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? ... Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaže netko kome je odgoj djece profesija.

Fotografija dana

Autor:Đani Juretić
Lokacija:Rijeka
Snimljeno:20.09.2023.
Opis:Kaotično nebo s pljuskom nad Kvarnerićem.

Snimili ste zanimljivu fotografiju s temom meteorologije, ekologije, obnovljivih izvora energije... i želite je podijeliti sa svijetom? Pošaljite nam!

Posjetite galeriju!

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto sa stranice EUMETSAT-a.