Prognoza vremena

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti zemlje početkom dana je mjestimice moguća kratkotrajna magla.

Vjetar na kopnu bit će većinom slab. Na Jadranu će početkom dana biti mjestimice umjerene bure, a potom slabog, u Dalmaciji umjerenog, jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka u većini kopnenih predjela od 0 do 6 °C, u istočnoj Slavoniji od 7 do 11 °C, a na obali i otocima između 9 i 15 °C. U najtoplijem dijelu dana diljem Hrvatske se očekuje od 18 do 22 °C.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Koliko je čokolada slatka?
Jeste li se ikada zapitali koliko je čokolada koju jedete zaista slatka? Krije li ona ... Jeste li se ikada zapitali koliko je čokolada koju jedete zaista slatka? Krije li ona svoju gorku i mračnu priču o robovskom radu djece na plantažama kakaovca?
Ocjena mjeseca – veljača 2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ... Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrtljivost ju zovu i „veljača prevrtača“. No, kakva nam je, u meteorološkom smislu, bila ova veljača?
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od ... Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih za prognoziranje
Da li se snijeg topi ili tali?
U hrvatskim medijima često čujemo ili čitamo „Snijeg se počeo topiti.“ ili „Došlo je do ... U hrvatskim medijima često čujemo ili čitamo „Snijeg se počeo topiti.“ ili „Došlo je do otapanja snježnog pokrivača.“ No, koliko je to točno?
Je li Zemlja prije klimatskih promjena uzrokovanih čovjekom bila u fazi hlađenja?
Tijekom prošlog stoljeća, prosječna temperatura Zemlje naglo je porasla za oko 1 stupanj Celzijusa. Ali ... Tijekom prošlog stoljeća, prosječna temperatura Zemlje naglo je porasla za oko 1 stupanj Celzijusa. Ali što je s tisućama godina prije industrijske revolucije, da li se tada Zemlja zagrijavala ili hladila?
Umjetna inteligencija otkrila osam mogućih vanzemaljskih tehnopotpisa!
Koristeći novi algoritam strojnog učenja, znanstvenici su uhvatili osam izvanzemaljskih signala za koje se čini ... Koristeći novi algoritam strojnog učenja, znanstvenici su uhvatili osam izvanzemaljskih signala za koje se čini da nose obilježja razvijene vanzemaljske tehnologije.

Najčitaniji članci

Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Volite li kišu?
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta ... U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i užitak
Djeluje li vrijeme na vas?
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo ... Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo

Fotografija dana

Autor:Đurđica Marković
Lokacija:Zagreb
Snimljeno:11.03.2023.
Opis:Zrake svjetlosti probijaju se kroz tmurno nebo nad Zagrebom, najavljujući proljepšanje vremena

Snimili ste zanimljivu fotografiju s temom meteorologije, ekologije, obnovljivih izvora energije... i želite je podijeliti sa svijetom? Pošaljite nam!

Posjetite galeriju!

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto s allmetsat.com.