Prognoza vremena

Pretežno sunčano, samo ponegdje uz nešto više oblaka, no tijekom dana većinom bez oborina. Prema kraju dana i tijekom noći na četvrtak sa zapada se očekuje naoblačenje praćeno kišom, u gorskoj Hrvatskoj, u noći, snijegom i susnježicom.

Vjetar na kopnu većinom slab, na istoku će puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, navečer će mjestimice biti slabog do umjerenog jugoistočnjaka i istočnjaka. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, koja će popodne slabiti, a na sjevernom Jadranu i okrenuti na jugo i jugozapadnjak.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim predjelima između -3 i 3 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo više, a na Jadranu od 5 do 9 °C; najviše dnevne na kopnu između 4 i 9 °C, a na obali i otocima od 10 do 16 °C.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Rekordni El Niño u zadnjih 50 godina
Nakon gotovo jednog desetljeća uglavnom neutralnih ili neuobičajeno hladnih uvjeta u tropskom Pacifiku, razvija se ... Nakon gotovo jednog desetljeća uglavnom neutralnih ili neuobičajeno hladnih uvjeta u tropskom Pacifiku, razvija se El Niño koji se po snazi može mjeriti s nekim od najvećih događaja u posljednjih 50 godina. Sve nam je to objasnio Dr Michael McPhaden.
Sesame Street, serija ili mit
Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i ... Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i danas se emitira u više od 120 zemalja širom svijeta. Pokrenula je mnoge ideje o tome kako se TV može koristiti za podučavanje djece na način koji se i danas koristi.
Indijski znanstvenici pokušat će zasijavanjem oblaka očistiti zrak u New Delhiju
Pokušaj znanstvenika da izazivanjem obilne kiše smanje smog koji guši najgušće naseljeni glavni grad na ... Pokušaj znanstvenika da izazivanjem obilne kiše smanje smog koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu
Izvjesno je brzo otapanje antarktičkog leda, čak i uz ispunjene ciljeve smanjenja emisija
Možda je prekasno da se zaustavi opadanje razine ledenih ploča zapadnog Antarktika, pokazalo je istraživanje, ... Možda je prekasno da se zaustavi opadanje razine ledenih ploča zapadnog Antarktika, pokazalo je istraživanje, ali klimatske mjere još uvijek mogu spriječiti najveći porast
Južni ocean, moćno carstvo vode i leda
Jedini ocean koji u potpunosti okružuje jedan kontinent te se nalazi u blizini još tri, ... Jedini ocean koji u potpunosti okružuje jedan kontinent te se nalazi u blizini još tri, a određuje ga jedinstvena Antarktička cirkumpolarna struja
S radom počelo prvo komercijalno postrojenje u SAD-u koje izvlači ugljik iz zraka
U primjenu kreće tehnika koja bi mogla pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Podržavatelji se ... U primjenu kreće tehnika koja bi mogla pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Podržavatelji se nadaju da brzi rast može smanjiti visoku cijenu.

Najčitaniji članci

Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom ... Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Kakva se to oluja obrušila na Zagreb da su dva čovjeka izgubila život, a deseci ranjeni?
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? ... Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaže netko kome je odgoj djece profesija.

Fotografija dana

Autor:Đurđica Marković
Lokacija:Barcelona, Španjolska
Snimljeno:28.11.2023.
Opis:Veličanstveni La Torre Glòries, a iza njega zalazak sunca.

Snimili ste zanimljivu fotografiju s temom meteorologije, ekologije, obnovljivih izvora energije... i želite je podijeliti sa svijetom? Pošaljite nam!

Posjetite galeriju!

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto sa stranice EUMETSAT-a.