Prognoza vremena

Razdoblje vrućeg vremena nastavit će se i početkom vikenda, no za razliku od prethodnih dana atmosfera neće biti stabilna, osobito u kopnenoj Hrvatskoj, gdje se očekuju mjestimični pljuskovi i grmljavina, a ponegdje će biti i olujnog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom. Na Jadranu će biti sunčanije i stabilnije, no lokalno je moguć i jači razvoj oblaka praćen ponekim pljuskom, ponajprije na njegovom sjevernom dijelu.

U unutrašnjosti zemlje puhat će povremeno umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, a duž obale umjeren, popodne prolazno i jak, sjeverozapadni vjetar.

Jutarnje temperature zraka u kopnenoj Hrvatskoj između 18 i 24 °C, na obali i otocima od 23 do 27 °C; najviše dnevne od 30 do 36 °C, u gorskoj Hrvatskoj malo niže.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Problems with Using Short Time Series Weather Data in CALPUFF Simulations
Dispersion numerical models, whether using CALPUFF, AEROMD or any other, require adequate weather data time ... Dispersion numerical models, whether using CALPUFF, AEROMD or any other, require adequate weather data time series. Short time series of weather data can produce wrong picture which can’t be used as relevant one.
Ocjena mjeseca - svibanj 2024.
Topliji od prosjeka, ali ne i najtopliji u zadnjih dvadeset i pet godina te u ... Topliji od prosjeka, ali ne i najtopliji u zadnjih dvadeset i pet godina te u većem dijelu zemlje i vrlo kišovit, sažetak je opisa svibnja 2024. Detaljan opis pročitajte u ovom članku.
Lipanj
Mjesec u kom počinje klimatološko ljeto, no čije prve dvije trećine još uvijek pripadaju prevrtljivom ... Mjesec u kom počinje klimatološko ljeto, no čije prve dvije trećine još uvijek pripadaju prevrtljivom proljeću
Zaleđivanje karburatora
Karburator (rasplinjač, fergazer) danas je pomalo arhaični dio benzinskog motora pa spominjanje njegova zaleđivanja može ... Karburator (rasplinjač, fergazer) danas je pomalo arhaični dio benzinskog motora pa spominjanje njegova zaleđivanja može izazvati čuđenje, posebice što je to kod automobila bio gotovo nemoguć događaj, no dosta se aviona zbog tog zaleđivanja srušilo.
Ocjena mjeseca - travanj 2024.
Ovaj se travanj ugrubo može podijeliti na dva dijela, prvi suh i topao te drugi ... Ovaj se travanj ugrubo može podijeliti na dva dijela, prvi suh i topao te drugi dio koji je bio vlažan i nešto hladniji.
Svibanj
Mjesec buđenja, razvoja i cvatnje, sunca i topline, ali i čestih popodnevnih grmljavinskih pljuskova ... Mjesec buđenja, razvoja i cvatnje, sunca i topline, ali i čestih popodnevnih grmljavinskih pljuskova

Najčitaniji članci

Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom ... Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Kakva se to oluja obrušila na Zagreb da su dva čovjeka izgubila život, a deseci ranjeni?
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? ... Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaže netko kome je odgoj djece profesija.

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto sa stranice EUMETSAT-a.