Prognoza vremena

Promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu ponegdje i obilnijom te praćenom grmljavinom. U unutrašnjosti zemlje početkom dana ponegdje je moguća magla. U zapadnim dijelima unutrašnjosti te u dijelu središnje Hrvatske u drugom se dijelu dana očekuju susnježica i snijeg te nastanak snježnog pokrivača, u gorskoj Hrvatskoj i zamjetniji.

Umjeren, u višim predjelima i jak jugozapadni i južni vjetar u unutrašnjosti zemlje okrenut će na slab i umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Na Jadranu će biti umjerenog i jakog juga i jugozapadnjaka, na njegovom sjevernom dijelu navečer će zapuhati bura te jačati.

Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti zemlje između 2 i 7 °C, na istoku i u Lici od 9 do 13 °C, a na Jadranu između 13 i 18 °C. Najviše dnevne temperature zraka u većini kopnenih predjela većinom od 4 do 9 °C, na jugoistoku i u Lici više, a na obali i otocima između 15 i 21 °C. Prema kraju dana u unutrašnjosti zemlje još će zahladiti.

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW (Weather Research and Forecasting Model) te korigirani od strane meteorologa koji sastavlja i sam tekst prognoze. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.

Prognostička sinoptička karta

Izvor Deutcher Wetterdienst

Traži u čitaonici

Ako želite tražiti preko više različitih pojmova, odvojite ih znakom +.

Najnoviji članci

Prosinac, mjesec koji povezujemo sa zimom i snijegom
Mjesec kojim ulazimo u klimatološku zimu te u kojem, nakon zimskog solsticija, počinje novi Sunčev ... Mjesec kojim ulazimo u klimatološku zimu te u kojem, nakon zimskog solsticija, počinje novi Sunčev ciklus
Ocjena mjeseca - studeni 2023.
Ono po čemu će meteorologija pamtiti ovaj studeni su velika varijabilnost srednjih dnevnih temperatura te ... Ono po čemu će meteorologija pamtiti ovaj studeni su velika varijabilnost srednjih dnevnih temperatura te velike količine oborina!
Rekordni El Niño u zadnjih 50 godina
Nakon gotovo jednog desetljeća uglavnom neutralnih ili neuobičajeno hladnih uvjeta u tropskom Pacifiku, razvija se ... Nakon gotovo jednog desetljeća uglavnom neutralnih ili neuobičajeno hladnih uvjeta u tropskom Pacifiku, razvija se El Niño koji se po snazi može mjeriti s nekim od najvećih događaja u posljednjih 50 godina. Sve nam je to objasnio Dr Michael McPhaden.
Sesame Street, serija ili mit
Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i ... Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i danas se emitira u više od 120 zemalja širom svijeta. Pokrenula je mnoge ideje o tome kako se TV može koristiti za podučavanje djece na način koji se i danas koristi.
Indijski znanstvenici pokušat će zasijavanjem oblaka očistiti zrak u New Delhiju
Pokušaj znanstvenika da izazivanjem obilne kiše smanje smog koji guši najgušće naseljeni glavni grad na ... Pokušaj znanstvenika da izazivanjem obilne kiše smanje smog koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu
Izvjesno je brzo otapanje antarktičkog leda, čak i uz ispunjene ciljeve smanjenja emisija
Možda je prekasno da se zaustavi opadanje razine ledenih ploča zapadnog Antarktika, pokazalo je istraživanje, ... Možda je prekasno da se zaustavi opadanje razine ledenih ploča zapadnog Antarktika, pokazalo je istraživanje, ali klimatske mjere još uvijek mogu spriječiti najveći porast

Najčitaniji članci

Što je to HAARP?
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske ... HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o sasvim prizemnom znanstvenom projektu?
Tri marčane bure
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan ... Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše ... Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju ... Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izložena ekranima. Kako se izloženost ekranima odražava na njihov razvoj?
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom ... Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Kakva se to oluja obrušila na Zagreb da su dva čovjeka izgubila život, a deseci ranjeni?
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? ... Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaže netko kome je odgoj djece profesija.

Fotografija dana

Autor:Viktoriia Lychak
Lokacija:Koh Phangan, Tajland
Snimljeno:01.12.2023.
Opis:Umjerena do jaka konvektiva naoblaka praćena lokalnim pljuskovima je gotovo dnevna pojava nad oceanskim otocima. Bez nje ti bi otoci bili suhi i bezživotni. Ovako na njima bujaju kišne šume.

Snimili ste zanimljivu fotografiju s temom meteorologije, ekologije, obnovljivih izvora energije... i želite je podijeliti sa svijetom? Pošaljite nam!

Posjetite galeriju!

Zadnja radarska slika


Izvor: Državni hidrometeorološki zavod.

Zadnja satelitska slika


Preuzeto sa stranice EUMETSAT-a.