Mjesec po mjesec

Listopad

01.10.2023.

autor: Đurđica Marković

Listopad, prvi pravi jesenski mjesec, mjesec je u kojem sve pomalo ukazuje na nadolazeću zimu. Kod starih Rimljana označavao je osmi mjesec u godini, pa stoga korijen njegovog latinskog imena, october, dolazi od riječi octo, što znači osam.

Hrvatski naziv nije potrebno posebno objašnjavati, više je nego jednostavan – mjesec u kome list – opada. U mjesecu listopadu naime, bjelogorično drveće potpuno gubi svoje lišće.

Mjesec listopad ima 31 dan. Sve su kraći, a sunčeve energije je sve manje. Rezultat je niža dnevna temperatura zraka. Kako u listopadu prelazimo u hladniji dio godine, temperatura počinje padati ispod srednje godišnje temperature koja za kopnena područja Hrvatske iznosi oko 12 °C, a na Jadranu oko 16 °C. Izraženiji pad temperature se primjećuje u drugoj polovici listopada. No, na početku mjeseca temperatura može porasti do ljetnih 25° C, a katkad i do neočekivano vrućih 30° C. Tako je 3. listopada 1868. godine na zagrebačkom meteorološkom opservatoriju na Griču izmjerena temperatura 31,0 °C.

Listopad često počinje sasvim ugodnim vremenom, no ponekad zna i dobrano iznenaditi. Ove godine počinje sunčanim i iznadprosječno toplim vremenom, a samo lišće koje mijenja boju i opada s drveća nedvosmisleno podsjeća da smo smo u godišnjem dobu koje predstavlja prijelaz iz ljeta u zimu. 

Listopad je prvi pravi jesenski mjesec. Ako ga usporedimo s travnjem, koji je prvi pravi proljetni mjesec, uvidjet ćemo da je srednja temperatura zraka vrlo slična (oko 12 °C), no ta dva mjeseca se itekako razlikuju po tipu vremena koje prevladava.

Kišovitiji je od svog prethodnika, mjeseca rujna, no količina oborine je značajno veća u priobalnim područjima nego u unutrašnjosti zemlje. Vrijeme u kontinentalnom dijelu zemlje je pod direktnim utjecajem srednjoeuropskih anticiklona i ciklona s Atlantika. Odmicanjem listopada gotovo potpuno oslabi Azorska anticiklona te počinje sve jača ciklonalna aktivnost. Atlantske ciklone se kreću sve južnije, što omogućava prodiranje hladnog zraka sa sjevera sve do Italije. Obalna područja su pod direktnim utjecajem ciklona sa Sredozemlja te Genovske ciklone inducirane frontalnim sustavima koji prelaze Alpe.

Pod utjecajem srednjoeuropskih anticiklona magla je sve češća i dugotrajnija, osobito u nizinskom dijelu zemlje i u gorskim kotlinama. U listopadu je dana s maglom više nego u nekoliko proteklih mjeseci zajedno. Početkom mjeseca dani počinju rosom, a kako mjesec odmiče i temperature padaju, javljaju se i prvi mrazevi. Hladno vrijeme i dugotrajne “dosadne” kiše na kopnu počinju tek krajem listopada. Na sjeveru Europe je već dosta hladno pa prolaskom ciklona dolazi do prodiranja hladnog sjevernog zraka te s tim ciklonama može pasti i prvi snijeg. Ta pojava je rijetka, no nije nemoguća. Zagreb je tako svoj najraniji listopadski snijeg imao 6. listopada 1936. godine. Iako je to bio mokri snijeg pomiješan s kišom, napravio je snježni pokrivač od desetak centimetara.

U listopadu završava berba ljetnih plodova, a vegetacija počinje svoje razdoblje mirovanja. Uz obalu u listopadu počinje oblačnije, kišovitije i osjetno hladnije vrijeme pa završava turistička sezona, a i temperature mora su oko 18 °C, što je samo najhrabrijima dovoljno za kupanje. U kontinentalnim krajevima počinje sezona grijanja.

Sa završetkom vegetacijskog razdoblja te čestom kišom smanjuje se i koncentracija alergena u zraku. U priobalju su još aktivni rogač i crkvina te razne trave, dok pelud pelina postupno nestaje. U kontinentalnom dijelu zemlje u listopadu konačno prestaje razdoblje “vladavine” ambrozije. No s početkom jeseni dolaze i dugotrajne magle, te povećana koncentracija onečišćenja u zraku, osobito u velikim gradovima, što također može izazvati napade astme kod plućnih bolesnika.

Fotografije: pixabay.com

 

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Studeni
01.11.2023.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
01.03.2024.
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih z...
Siječanj
01.01.2024.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...