Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca - siječanj 2024.

01.02.2024.

autor: Nebojša Subanović

Analizu napravio Nebojša Subanović, meteorolog

Naslovna fotografija: Gordan Canjko

 

Nesigurno je podrijetlo imena siječanj. Najčešće je zastupljena teza o izvođenju naziva ovog mjeseca iz sječe drva, no protiv te pretpostavke mogla bi biti činjenica da postoji dijalektalni naziv svečan, svičen, sičan, što ne bi imalo veze sa sječom. Stariji nazivi za ovaj mjesec u nekim hrvatskim krajevima bili su: malobožičnjak, prema blagdanu Bogojavljenja, pavlovščak po blagdanu obraćenja sv. Pavla 25. siječnja te prezimec. Tradicionalni slovenski naziv za veljaču glasi svečan, a u nekim krajevima i sečan.

Latinsko ime mjeseca dolazi od grčke riječi Ιανουαριος i latinske riječi Iānuārius. Nazvan je po rimskom bogu svakog početka, vrata i ulaza, sunca i svjetlosti, obično prikazivan s dva lica koja gledaju na dvije suprotne strane - Janusu. Siječnja i veljače nema u Rimskom kalendaru jer su u starom Rimu smatrali da je zima bez mjesečnih perioda, bio je 11. mjesec u godini.

Izvor etimologije: Wikipedia.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj siječanj?

 

 

Temperatura

Temperatura zraka je u meteorologiji temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem te se stoga mjeri na visini od 2 metra. Dnevni hod temperature ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake te se može znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka, ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri. Pod utjecajem topline tla, uz samo tlo temperatura se zraka naglo mijenja, pa razlika između temperature zraka na 2 metra visine i one pri tlu može iznositi i do 10 °C.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, siječanj 2024.

 

Što se tiče srednjih mjesečnih temperatura, slobodno možemo reći da je siječanj 2024 bio daleko iznad prosjeka u zadnje dvadeset i četiri godine. Iako je bilo i prilično hladnih jutara, ona nisu uspjela svesti siječanj u uobičajene zimske okvire. Ipak, na svim je analiziranim postajama ovaj siječanj bio hladniji od najtoplijeg u zadnje dvadeset i četiri godine. Najviše srednje mjesečne temperature siječnja su ostvarene u 2007. i 2014. godini.

 

Tablica srednjih temperatura, siječanj 2024. i najtopliji 2000.-2023.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura pokazuje vrlo jake fluktuacije. Mjesec je započeo relativno toplo, u drugom je tjednu došlo do jakog zahlađenja. Na nekim je postajama amplituda bila i do 15 °C. Sredinom mjeseca je došlo do jakog, ali kratkotrajnog zatopljenja da bi temperature opet naglo pale. U zadnjem tjednu je temperatura opet nešto narasla te postigla uobičajene iznose za ovo doba godine.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, siječanj 2024.

 

Iako je mjesec, generalno, bio topao, topliji od višegodišnjeg prosjeka, samo je na meteorološkoj postaji Osijek Čepin oboren mjesečni rekord za zadnje dvadeset i četiri godine, dok je na nekima bio i daleko ispod apsolutnih maksimuma u siječnju.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u siječnju 2024. i maksimumi u periodu 2000.-2023.

 

Grafikon najviših dnevnih temperatura prilično dobro „prati“ srednje dnevne temperature zraka, a slično je i s najnižim dnevnim temperaturama .

 

Najviše dnevne temperature u siječnju 2024.

 

Najniže dnevne temperature u siječnju 2024.

 

Oborina

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Ovoga su siječnja mjesečne količine oborina bile prilično šarolike. Od promatranih postaja, u Dubrovniku i Zadru je palo znatno manje, dok je u Ogulinu, a posebno u Rijeci palo više oborina od višegodišnjeg prosjeka.

 

Tablica oborina, siječanj 2024.

 

Iz grafikona dnevnih količina oborina je vidljivo da je oborina bilo u prvih sedam dana, a potom ponovo sredinom mjeseca. Zadnjih desetak dana je bilo posve suho.

 

Graf dnevnih oborina u siječnju 2024.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...