Popularna znanost

Umjetna inteligencija otkrila osam mogućih vanzemaljskih tehnopotpisa!

12.02.2023.

autor: Nebojša Subanović

Koristeći nove algoritme strojnog učenja, znanstvenici su uhvatili osam izvanzemaljskih signala za koje se čini da nose obilježja razvijene izvanzemaljske tehnologije. U istraživanju, objavljenom 30. siječnja u časopisu Nature Astronomy, se ne tvrdi da se stvarno pronašao dokaz postojanja inteligentnih vanzemaljaca. Ubrzo provedena naknadna potraga za signalima opisanima u studiji dala je samo tišinu. Ali autori studije kažu da je korištenje umjetne inteligencije obećavajući način traženja izvanzemaljske inteligencije.

 

 

"Impresionirana sam koliko je ovaj pristup dobro funkcionirao u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom", rekla je u izjavi koautorica studije Cherry Ng, astronomkinja sa Sveučilišta u Torontu . "Uz pomoć umjetne inteligencije, optimistična sam da ćemo moći bolje kvantificirati vjerojatnost prisutnosti izvanzemaljskih signala drugih civilizacija."

 

Nova tehnika koristi ono što glavni autor studije Peter Ma, student dodiplomskog studija na Sveučilištu u Torontu, naziva "polu-nenadziranim učenjem". Strojno učenje može se nadzirati korištenjem podataka koje su napravili ljudi na način koji algoritmu olakšava predviđanje, ili bez nadzora, biranjem uzoraka iz velikih skupova podataka potpuno bez usmjeravanja. Polu-nenadzirana metoda kombinira oboje. Istraživači su najprije uvježbali algoritam da razlikuje signale uzrokovane ljudskim djelovanjem koji dolaze od radiovalova koji potječu sa Zemlje i radio signale koji dolaze od drugdje. Radio valovi su uobičajene mete u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom, ili SETI, jer mogu putovati na velike udaljenosti kroz svemir.

 

Istraživači su testirali različite algoritme kako bi smanjili lažne pozitivne rezultate. Analizirali su 150 terabajta podataka s teleskopa Green Bank u Zapadnoj Virginiji, koji pokrivaju promatranja 820 zvijezda u blizini Zemlje. Zatim su otkrili osam prethodno zanemarenih signala s pet zvijezda koje se nalaze na udaljenosti od 30 do 90 svjetlosnih godina od Zemlje.

 

Znanstvenici u Breakthrough Listen, SETI-jevom projektu, rekli su da ti signali imaju dvije značajke zajedničke sa signalima koje bi mogli stvoriti inteligentni vanzemaljci.

 

"Prvo, prisutni su kada gledamo u zvijezdu i odsutni kada skrenemo pogled - za razliku od lokalnih smetnji, koje su općenito uvijek prisutne", rekao je u svom priopćenju Steve Croft, projektni znanstvenik za Breakthrough Listen na Green Bank Teleskopu. "Drugo, signali mijenjaju frekvenciju tijekom vremena na način da se čine jako dalekim od teleskopa."

 

Međutim, moguće je da se te značajke mogu pojaviti slučajno, upozorava Ma. A prije nego što iznesu bilo kakve tvrdnje o izvanzemaljskom životu u udaljenim područjima Svemira, istraživači moraju više puta promatrati iste signale. Nedugo nakon prvog, ponovljeno promatranje na teleskopu Green Bank nije otkrilo nikakve signale.

 

Istraživački tim se nada da će primijeniti svoj algoritam na podatke moćnih radioteleskopa, poput MeerKAT-a u Južnoj Africi ili vrlo velikog niza sljedeće generacije, koji se planira izgraditi diljem Sjeverne Amerike.

 

"S našom novom tehnikom, u kombinaciji sa sljedećom generacijom teleskopa, nadamo se da nas strojno učenje može odvesti od pretraživanja stotina do pretraživanja milijuna zvijezda ", rekao je Ma.

 

Sve fotografije: pixabay.com

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...
Zašto dabrovi grade brane?
12.01.2023.
Ako su dabrovi po nečemu poznati, onda je to po njihovoj fantastičnoj vještini gradnje riječnih brana! Ali, zašto i...
Spavate li dovoljno?
08.05.2023.
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...