Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – studeni 2022.

01.12.2022.

Analizu napravio Nebojša Subanović, meteorolog

 

Ime mjeseca označava niske temperature koje njime započinju, a svojstveno je hrvatskom jeziku. Stariji su hrvatski nazivi ovog mjeseca u pojedinim krajevima bili: vsesvetčak (po blagdanu Svih svetih, 1. studenog), veternjak, zmiščak. Latinsko ime mjeseca november dolazi od riječi novem (deveti), jer je bio deveti mjesec Rimskog kalendara. Izvor etimologije: Wikipedia.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj studeni?

 

Temperatura

Temperatura zraka je u meteorologiji temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem te se stoga mjeri na visini od 2 metra. Dnevni hod temperature ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake te se može znatno promijeniti pri naglim prodorima toplog ili hladnog zraka, ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri. Pod utjecajem topline tla, uz samo tlo temperatura zraka naglo se mijenja, pa razlika između temperature zraka na 2 metra visine i one pri tlu može iznositi i do 10 °C.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, studeni 2022.

 

Iz gornje je tablice vidljivo kako je na promatranim postajama, izuzev Gospića, ovogodišnji studeni bio topliji od višegodišnjeg prosjeka, ali uglavnom manje od jednog stupnja Celzija. Međutim, niti na jednoj postaji nije premašen apsolutni maksimum tijekom zadnjih dvadeset i tri godine. 

 

Tablica srednjih temperatura, studeni 2022. i najtopliji 2000.-2021.

 

Dnevne su temperature u kopnenim krajevima najviše ovisile o duljini zadržavanja jutarnjih magli. Kod svih se promatranih postaja uočava silazni trend srednjih dnevnih temperatura, ali s blagim fluktuacijama. Taj negativni trend je posve normalan i očekujući u ovo doba godine. Također je uočljiva i značajna razlika u srednjim dnevnim temperaturama obalnih i kopnenih gradova.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, studeni 2022.

 

Iako su srednje mjesečne temperature bile više ili u okvirima višegodišnjeg prosjeka, dnevni maksimalci su na svim promatranim postajama ispod rekordnih vrijednosti tijekom zadnje 22 godine.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u studenom 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

 

Grafikon najviših dnevnih temperatura pokazuje velike fluktuacije u kopnenim krajevima što je posljedica različitih trajanja jutarnjih magli. Najviše dnevne temperature na Jadranu pokazuju priličnu konstantnost. Ono što je karakteristično za sve promatrane postaje je negativni trend najviših dnevnih temperatura.

 

Najviše dnevne temperature u studenom 2022.

 

Na grafikonu najnižih dnevnih temperatura zraka, koje se uglavnom ostvaruju u jutarnjim satima, vidi se osjetna razlika između kopnenih i obalnih postaja. Iako i kod najnižih dnevnih temperatura zraka postoji blagi silazni trend, nije baš uočljiv golim okom.

 

Najniže dnevne temperature u studenom 2022.

 

Oborina

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Ovaj ćemo studeni definitivno pamtiti kao vlažan iako je tek na nekoliko postaja mjesečna količina oborina premašila višegodišnji prosjek. Najveće prekoračenje višegodišnjeg srednjaka bilo je u Gospiću i Ogulinu. U Rijeci, poslovično poznatoj kao kišovitom gradu, mjesečna količina je značajno podbacila u odnosu na višegodišnji prosjek.

 

Tablica oborina, studeni 2022.

 

Iz grafikona dnevnih količina oborina vidljivo je kako je najviše oborina bilo u trećem tjednu studenog.

 

Graf dnevnih oborina u studenom 2022.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: ožujak 2022.
01.04.2022.
Pretpostavlja se kako hrvatsko ime, ožujak, dolazi od riječi „laž“ u smislu lažljivosti, prevrtljivosti tog mjes...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...