Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – srpanj 2022.

01.08.2022.

autor: Nebojša Subanović, meteorolog

Srpanj (lat. Iulius) je sedmi mjesec u godini po gregorijanskom kalendaru i ima 31 dan.

U slavenskim je jezicima dobio ime po srpu, poljodjelskom, ratarskom oruđu, zbog žetve koja se u tom mjesecu njime obavljala. Sličan naziv neki slavenski narodi rabe za hrvatski kolovoz (češki: srpen; poljski: sierpień), dok među tradicionalnim slovenskim nazivima za mjesece postoji mali srpan (hrvatski srpanj) i veliki srpan (hrvatski kolovoz). Ponegdje u Hrvatskoj za ovaj su se mjesec koristili i nazivi: jakopovščak (po blagdanu sv. Jakova Starijeg, apostola, 25. srpnja), srpen, mali srpen.

Latinsko ime Iulius dobio je nakon reforme Rimskog kalendara, kad je Quintilis (peti mjesec) nazvan po imenu Julija Cezara, koji se rodio tog mjeseca.

Pogledajmo kakav je, u meteorološkom smislu, bilo ovogodišnji srpanj?

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake, a može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, srpanj 2022.

Kao i lipanj, i ovaj će srpanj biti mjesec za pamćenje. Na svim je promatranim meteorološkim postajama bio topliji od višegodišnjeg prosjeka 2000-2021 i to za jedan do dva stupnja Celzija!

Tablica srednjih temperatura, srpanj 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Kada se gledaju srpnji u protekle dvadeset i dvije godine, ovaj je na promatranim postajama, izuzev zagrebačkog Maksimira, ipak bio nešto malo hladniji od najtoplijih, a koji su bili u 2012., odnosno 2015. godini.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka vidljiva je njena varijabilnost, smjenjivali su se vrući i nešto svježiji dani, a koji su bili posljedica prodora hladnog i nestabilnog zraka što je u sjeverozapadnom dijelu unutrašnjosti rezultiralo vrlo jakim olujnim nevremenima praćenim obilnom tučom.

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, srpanj 2022.

Kada se gledaju apsolutni maksimumi, u ovom su srpnju u Ogulinu i na Maksimiru obarani temperaturni rekordi za zadnje dvadeset i dvije godine!

Tablica najviših mjesečnih temperatura u srpnju 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura također lijepo ocrtava prolazak hladnih atmosferskih fronti te veliku varijabilnost temperature.

Najviše dnevne temperature u srpnju 2022.

Najniže dnevne temperature u srpnju 2022.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog srpnja podbacile na svim promatranim postajama, a u Dalmaciji i Slavoniji bi za ovaj srpanj mogli reći da je bio sušan. Međutim, u sjeverozapadnoj unutrašnjosti je, kao posljedica prodora hladnog i nestabilnog zraka bilo nekoliko vrlo jakih, ponegdje i razornih olujnih nevremena praćenih tučom.

Tablica oborina, srpanj 2022.

Graf dnevnih oborina u srpnju 2022.

U grafikonu oborina vidi se prolazak atmosferskih fronti koje ćemo više pamtiti po olujnim nevremenima nego po nekim ozbiljnijim količinama oborina, ne računajući nevjerojatne količine tuče.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: ožujak 2022.
01.04.2022.
Pretpostavlja se kako hrvatsko ime, ožujak, dolazi od riječi „laž“ u smislu lažljivosti, prevrtljivosti tog mjes...
Ocjena mjeseca - rujan 2021.
04.10.2021.
Analizirali smo rujan 2021. i usporedili s nekim višegodišnjim prosjecima.

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti