Popularna meteorologija

Tunguska eksplozija

01.07.2022.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Tunguzija, Sibir

Mapa lokacije Tunguske eksplozije

Tridesetog lipnja 1908. godine, oko 7 sati i 14 minuta po lokalnom vremenu, iznad središnjeg Sibira dogodila se misteriozna eksplozija epskih razmjera! Nagla promjena tlaka izazvana eksplozijom registrirana je u Velikoj Britaniji! Zvuk eksplozije čuo se na udaljenosti od 1000 kilometara! Seizmološke stanice diljem Europe i Azije registrirale su podrhtavanje tla, u nekim je mjestima podrhtavanje bilo jednako potresu od 5 stupnjeva po Richteru! Putnici Transsibirske željeznice, udaljeni 600 kilometara od eksplozije, svjedoče o potresima i svjetlima na nebu. Jedan je lovac podlijegao ozljedama od snažnog pritiska, a moguće je da nije bio jedina žrtva.

Tek devetnaest godina kasnije, 1927., prva ekspedicija, predvođena profesorom Leonidom Aleksejevičem Kulikom, dolazi u to područje kako bi utvrdila što se dogodilo. Ne pronalazi nikakav krater niti tragove meteora nego samo uništeno i spaljeno drveće.

Položeno i izgorjelo drveće govori o silini eksplozije

Procjenjuje se da je taj događaj obuhvatio područje od oko 2000 kvadratnih kilometara i da je uništeno oko 60 miliona stabala! U krugu od 30 kilometra od središta sva su stabla uništena te spaljena i polegnuta, a u mjestu Vanavara, udaljenom 65 kilometara, popucala su sva vrata i prozori.

Prema nekim autorima, oslobođena energija bila je između 5 i 30 megatona, najvjerojatnije 10-15, otprilike jednaka termonuklearnoj eksploziji Castle Bravo aktiviranoj u veljači 1954., ili oko tisuću puta jače od nuklearnog bombardiranja Hirošime i Nagasakija te oko trećinu snage Car bombe, najjačeg ikada detoniranog nuklearnog oružja.

 

Svjedočenje S. Semenova, koje je zabilježio Leonid Kulik u svojoj ekspediciji 1930:

"Tijekom doručka, sjedio sam kraj kuće kod Vanavara trgovinske postaje (65 kilometara južno od eksplozije), okrenut prema sjeveru. [...] Odjednom sam uočio da se točno prema sjeveru, iznad Onkoulove Tunguske ceste, nebo podijelilo na dva dijela i vatra pojavila visoko iznad šume (kao što je Semenov pokazao, oko 50 stupnjeva gore - bilješka ekspedicije). Podjela na nebu je postajala sve jača, cijela sjeverna strana je prekrivena vatrom. U tom trenutku postalo je tako vruće da više nisam mogao podnijeti, kao da je moja košulja gorjela; sa sjeverne strane, gdje je bila vatra, isijavala je snažna vrućina. Htio sam poderati košulju i baciti je na pod, ali onda se nebo zatvorilo. I čuo se snažan prasak, a mene je odbacio na pod. Izgubio sam osjetila na trenutak, ali onda je izašla moja žena i povukla me u kuću. Nakon toga došao je opet neki zvuk, kao da je padalo kamenje ili pucalo topništvo, tlo se zatreslo, i kada sam bio na podu pognuo sam glavu prema dolje, u strahu da je neće razbiti kamenje. Kada se nebo otvorilo, vruć zrak je prohujao između kuća, kao od topa, što je ostavilo tragove na zemlji kao kod staze, te je oštetio neke usjeve. Kasnije smo vidjeli da su mnogi prozori porazbijani, a u staji je pukao lokot od čelika."

 

Sibir novine, 2. srpnja, 1908.:

"17. lipnja (po Julijanskom kalendaru, op.a), oko 9 ujutro, promatrali smo prirodnu pojavu. Na sjeveru sela Karelinski (200 kilometara sjeverno od Kirenska) seljaci su vidjeli prema sjeverozapadu, razmjerno visoko iznad horizonta, neko čudno blještavo (nemoguće za izravno pogledati) plavo-bijelo nebesko tijelo, koje se 10 minuta spuštalo. Tijelo je izgledalo kao cijev, tj. cilindar. Na nebu nije bilo oblaka, izuzev jednog malog crnog, koji se kretao prema tijelu. Bilo je vruće i suho. Kako se tijelo približavalo šumi, počelo se širiti, te pretvorilo u ogromni val crnog dima, a čulo se jako lupanje (no ne grmljavina), kao da je padalo kamenje ili pucali topovi. Zatresle su se sve zgrade. Istodobno, oblak je počeo emitirati plamenove nejasnih oblika. U selima je nastupila panika, mještani su jurili ulicama, žene su plakale, misleći da je ovo kraj svijeta. Autor ovih redaka je u međuvremenu bio u šumi, oko 6 kilometara sjeverno of Kirenska, te je čuo prema sjeverozapadu nekakvu topničku paljbu, koja se ponavljala u intervalu od 15 minuta ili barem 10 minuta. U Kirensku je porazbijano nekoliko prozora na zgradama okrenutima prema sjeveru."

 

Uzrok eksplozije do danas nije razjašnjen. Pretpostavlja se da je na nekih 5 kilometara iznad tla došlo do eksplozije meteora te da zbog toga nema udarnog kratera. Do danas nisu pronađeni komadići impaktora. Zbog burnog razdoblja za Rusiju u to vrijeme, kao što je Prvi svjetski rat i Ruski građanski rat, prvu ekspediciju proveo je Leonid Kulik tek u 1920-ima. Ekspedicije u 1950-ima i 1960-ima su na tom području otkrile jaku prisutnost elemenata nikla i iridija, koji su inače prisutni u meteorima, no moguće je da su i vulkanskog porijekla. Vjerojatnost da se radi o meteoru je poprilično velika.

No, postoje i neki neobjašnjivi fenomeni. Ruski geolog Vladimir Epifanov je iznio teoriju po kojoj je metan izlazio iz tla i eksplodirao, što se dogodilo i u Candu u Španjolskoj. Druge teorije, koje su više spekulativne i hipotetske prirode, govore o antimateriji koja je pala iz svemira, deuterij iz kometa koji je u dodiru s atmosferom prouzročio prirodnu hidrogensku eksploziju, malu crnu rupu pa čak i do toga da je NLO pao na zemlju ili da su vanzemaljci spasili zemlju uništivši meteor koji je mogao prouzročiti veliku štetu.

I danas, više od sto godina nakon eksplozije, u epicentru ne raste drveće!

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!