i-pad banner 468x60

Klimatske promjene

Izmjerena do sada najviša temperatura zraka na europskom tlu

16.08.2021.

autor: Đurđica Marković

mjesto radnje: Floridia, Italija

U gradiću na jugu Italije, Floridiji, prošle srijede izmjerena je najviša temperatura ikada na europskom tlu. Gradski termometar pokazao je temperaturu od čak 51 stupanj Celzijev! Time se ovaj sicilijanski gradić, poznat po delicijama od puževa, prometnuo u globalni centar klimatskih promjena.

A baš ti u gradiću slavljeni puževi, prve su žrtve nezapamćenog toplinskog vala, piše New York Times. Naime, nemilosrdno sunce prodrlo je kroz puževe kućice, te spržilo njihovo meso. Oni puževi koji su se pokušali dokopati hlada izgorjeli su prilikom pokušaja bijega, dok su se neki namjeravali spasiti tako da se zakopaju ispod zemlje. Farmeri koji ih uzgajaju, nažalost vjeruju kako su i ti ubrzo izgorjeli.

”Floridia je sada središte svijeta. Prestigli smo Atenu”, izjavio je poluozbiljno, mladi, 24-godišnji gradonačelnik Marco Carianni.

Uslijed prekomjernog korištenja električne energije došlo je i do prekida njene opskrbe, a vrućine su napakostile i plodovima lokalnih poljoprivrednika, ponajprije limunu, naranči i grejpu. Nemogućnost rashlađivanja klimatskim uređajima rezultiralo je nesvjesticama i napadajima panike kod starijeg stanovništva. Gradski trgovi i parkovi zjapili su prazni, a drveće je posivjelo od žege. Oni najpesimističniji boje se kako je Floridia znamen onoga što nas sve čeka.

Toplinski val, naravno, nije bio ograničen samo na Floridiju, već tjednima muči cijelu Italiju, kao i jug Europe. Šumski požari i nepredvidljivi vjetrovi zapalili su šume u Kalabriji, a gorili su pašnjaci diljem Sicilije, kao i šume na Sardiniji. Požar u gradiću u blizini Rima natjerao je vlasti da evakuiraju tamošnje stanovnike. U Grčkoj i dalje tinja jedan od najvećih svjetskih požara u posljednjih nekoliko desetljeća, a puno bolje nije ni u Turskoj. Ostatak Europe sa strepnjom gleda u nebo, pitajući se čekaju li ovog ljeta požari, poplave ili možda pijavice.

Nakon par dana pakla, život se u Floridiju polako vraća na staro. Kafići su ponovno puni, mlađarija se okuplja na trgovima, skuteri i automobil voze se i danju. No, oni najstariji, kao i lokalni poljoprivrednici i uzgajivači puževa, još osjećaju posljedice paklenog vala, te sa strepnjom čekaju sljedeće ljeto.

„U svojih sedamdeset godina nikad nisam ovako nešto doživio. Uključio sam sve tri klime koje imam u kući, a istovremeno sam strahovao da će vrućina razbiti stakla na prozorima. Sakrili smo se u kuću kao da je vani kuga“, kazao je Nino Bascetta, umirovljeni stanovnik Floridije.

„Klimatske promjene više nisu samo pitanje za znanstvenike i buduće generacije. Njihove dramatične posljedice na našim područjima, u našoj neposrednoj blizini pogađaju nas svakodnevno. I šokirani smo slikama katastrofa koje nam stižu iz cijeloga svijeta. Klimatske katastrofe poput požara, toplinskih valova, suša, poplava, plimnih valova koji potapaju obale, ciklona, topljenja leda, pandemija, raseljavanja stanovništva naša su stvarnost. A tek smo na 1,1 °C prosječnog zagrijavanja!“ poručuju iz Europskog parlamenta.

 

Naslovnica: nytimes.com

Fotografije 1 i 2: unsplash.com  

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Po prvi puta u povijesti u rijeci Colorado u SAD-u redukcija vode
17.08.2021.
Veza između vremena i Mona Lise
30.08.2021.
Izmjerena do sada najviša temperatura zraka na europskom tlu
16.08.2021.

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Volite li kišu?
30.09.2021.
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Gospa mala, jesen prava
08.09.2021.