Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – svibanj 2022.

03.06.2022.

autor: Nebojša Subanović

U hrvatskom jeziku, svibanj je dobio ime po biljci koja se zove svib(a) (cornus sanguinea), a cvate bijelim cvjetovima u tom mjesecu. Stariji nazivi za ovaj mjesec u nekim hrvatskim krajevima bili su: filipovčak (po blagdanu sv. Filipa, apostola 3. svibnja), rožnjak, sviben, a bila je raširena i uporaba naziva „maj.“

U mnogim jezicima ime je dobio od grčkog (Μαίος), i latinskog (maius). Prvobitno značenje je bilo posvećeno razvoju, u Rimskom kalendaru bio je treći mjesec u godini, u kojem se priroda budila, razvijala i cvjetala. (izvor Wikipedia)

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj svibanj?


 

Temperatura

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, svibanj 2022.

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj svibanj na svim promatranim postajama bio topliji od višegodišnjeg prosjeka, ali niti na jednoj postaji nije oboren i apsolutni rekord u periodu 2000-2022. što je vidljivo iz donje tablice. Najtopliji svibnji su bili uglavnom u 2003. i 2018. godini.

Tablica srednjih temperatura, svibanj 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka je vidljiv blagi uzlazni trend uz jedno kraće jače zahlađenje krajem mjeseca kao posljedica prolaska hladne fronte.

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, svibanj 2022.

Slično kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama, tako su i apsolutni dnevni maksimumi ovog svibnja niži od onih ostvarenih u svibnjima zadnje dvadeset i dvije godine.

Tablica najviših mjesečnih temperatura u svibnju 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura prati grafikon srednjih dnevnih temperatura s time da se na njemu vidi i slabije kratkotrajno zahlađenje na početku mjeseca.

Najviše dnevne temperature u svibnju 2022.

Grafikon najnižih dnevnih temperatura zraka, koje se uglavnom ostvaruju u jutarnjim satima, je prilično „valovit“ što je posljedica izmjene vedrih i oblačnih noći.

Najniže dnevne temperature u svibnju 2022.


 

Oborina

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog svibnja podbacile na svim promatranim postajama izuzev Ogulina, na nekima i prilično puno! Jedna od tih postaja je Split Marjan.

Tablica oborina, svibanj 2022.

Veći dio mjeseca oborine su bile iz konvektivne naoblake, kumulusa kongestusa i kumulonimbusa. Kako se nad našim krajevima zadržavao vlažan i nestabilan zrak, takve su oborine bile česte. Krajem mjeseca je preko naših krajeva prošla brza hladna fronta donoseći ne samo osjetan pad temperature nego i obilnije oborine.

Graf dnevnih oborina u svibnju 2022.


 


 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: ožujak 2022.
01.04.2022.
Pretpostavlja se kako hrvatsko ime, ožujak, dolazi od riječi „laž“ u smislu lažljivosti, prevrtljivosti tog mjes...
Ocjena mjeseca - rujan 2021.
04.10.2021.
Analizirali smo rujan 2021. i usporedili s nekim višegodišnjim prosjecima.

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti