i-pad banner 468x60

Popularna meteorologija

Stiže promjena vremena, nije loše pripremiti kišobran

22.08.2021.

autor: Đurđica Marković

mjesto radnje: Hrvatska

Nakon još jednog sunčanog, vrlo toplog i vrućeg ljetnog vikenda, početkom novog tjedna vremenske prilike u većem dijelu Hrvatske će se  pogoršati.

 

Ovo pogoršanje najprije će zahvatiti sjeverozapad zemlje, pa će mjestimične kiše i grmljavinskih pljuskova već u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak prijepodne biti na sjevernom Jadranu i u zapadnim kopnenim predjelima, a od sredine dana i ostatku unutrašnjosti te na srednjem Jadranu. Na istoku zemlje suho će ostati do pred kraj dana.

 

Posve drugačije nego u ostatku zemlje bit će na južnom Jadranu, gdje će novi tjedan početi djelomice sunčanim i uglavnom suhim vremenom, a tek je rijetko moguć i poneki kraći pljusak praćen grmljavinom.

 

 

U kopnenim će predjelima zapuhati mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu bit će umjerene i jake bure, a na ostatku obale slabog do umjerenog jugozapadnog vjetra.


Jutro će na kopnu biti razmjerno svježe, s temperaturama zraka koje će se kretati  od 10 do 16 °C, dok će obala i otoci u jutarnjim satima imati između 20 i 26 °C.

 

U najtoplijem dijelu dana u većini kopnenih predjela osjetno će osvježiti, a očekuje se većinom između 19 i 25 °C, na istoku će biti toplije nego u ostatku kopnene Hrvatske, do 29 °C.  Najviše dnevne temperature zraka na obali i otocima kretat će se od 25 °C na sjevernom Jadranu do 33 °C na jugu i u unutrašnjosti Dalmacije.

 

U utorak više sunca, no i dalje nestabilno, mjestimice i uz oborine

 

 

U prvom dijelu utorka u većem dijelu zemlje bit će umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice će biti i kiše, a lokalno je moguć i poneki kratkotrajni pljusak. Popodne će proteći uz djelomice sunčano i većinom suho vrijeme, a malo kiše ili poneki pljusak mogući su uglavnom na istoku zemlje i u gorju. Na sjevernom Jadranu će biti djelomice sunčano i uglavnom bez oborina.


Na kopnu će puhati slab jugoistočni, u gorju sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu bit će umjerene i jake bure, na ostatku Jadrana uz obalu će puhati umjeren jugozapadni i južni vjetar, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak umjerene jačine.


Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati od 10 do 16 °C, a na moru između 20 i 26 °C; najviše dnevne najniže će biti u gorskim predjelima, od 18 do 21 °C, u ostatku kopnene Hrvatske kretat će se između 22 i 26 °C, a na Jadranu većinom od 25 do 30 °C, u Dalmaciji mjestimice mogu biti i malo više.

 

Tijekom srijede se očekuje daljnja stabilizacija vremena.   

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Gospa mala, jesen prava
08.09.2021.
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Stiže promjena vremena, nije loše pripremiti kišobran
22.08.2021.

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Po prvi puta u povijesti u rijeci Colorado u SAD-u redukcija vode
17.08.2021.
Veza između vremena i Mona Lise
30.08.2021.