Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 13.11.2019. 00:53

Stanje i prohodnost cesta

Za sav je promet otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.Za sav je promet zatvorena dionica državne ceste DC75 Poreč-Novigrad zbog poplavljene ceste u Antenalu. 

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila):

 • na brzoj cesti Draga-Šmrika (A7),
 • dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja,
 • na lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107),
 • državnoj cesti Korenica-Klapavice (DC1),
 • državnoj cesti Udbina-Gornja Ploča (DC522).

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Zbog jakog vjetra ponegdje ima polomljenog granja i srušenih stabala na kolniku pa vozače pozivamo na krajnji oprez. 

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • između odmorišta MODRUŠ i čvora BRINJE te kroz tunel Malu Kapelu vozi se dvosmjerno, jednom stranom autoceste (kolnikom u smjeru Dubrovnika), a za sav promet zatvoren je kolnik u smjeru Zagreba. Molimo korisnike za poštivanje prometnih znakova.Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Predviđeno trajanje radova je od 12.11.2019. godine do 13.11.2019. godine .
 • zbog uključivanja izvanrednog prijevoza u zoni čvora Zadar II kratkotrajno će se od 4. 11. do 30.11. do 15 minuta zaustavljati sav promet u smjeru Zagreba: od ponedjeljka do četvrtka od 14:30 do 15:30 sati, petkom i subotom od 15:30 do 16:30 sati, nedjeljom od 19:30 do 20:30 sati.
 • zbog radova između čvorova Ploče i Vrgorac u tunelu Šubir u oba smjera višekratno će se zaustaviti promet i to po pet (5) puta u maksimalnom trajanju od 15 minuta po jednom zaustavljanju 13./14. 11.2019. god. od 22:00 do 05:00 sati u smjeru Dubrovnika te 14./15.11.2019. god. od 22:00 do 05:00 sati u smjeru Zagreba.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

 • zbog izgradnje rotora u Svetoj Nedelji zatvoren je čvor Sveta Nedelja. Promet je preusmjeren na čvor Bobovica, a iz smjera Zagreba na izlazni krak čvora Jankomir za Rakitje/Kerestinec;
 • na zagrebačkoj obilaznici - između čvorova Kraljevečki Novaki/Ivanja Reka i Kosnica u oba smjera za vrijeme pojačanog prometa mogući su zastoji, zbog radova na mostu Sava.

Zagrebačka obilaznica - čvor Jankomir (A3):

 • zbog radova izvanrednog održavanja sanacije zapadnog mosta u čvoru Jankomir iz pravca autoceste A2 prema autocesti A3 u smjeru Lipovca promet se odvija samo jednim trakom te je zatvoren izlazni krak iz smjera Krapine (sa A2) prema gradu Zagrebu (Jankomiru) zbog čega je promet preusmjeren obilazno preko nadvožnjaka Rakitje. Predviđeno trajanje radova je do 20.12.2019. godine;
 • zona ispod zapadnog nadvožnjaka Jankomir, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana) - promet se u oba smjera vodi samo jednim trakom, uz ograničenje brzine od 80 km/h.

Autocesta A7 Rupa-Diračje:

 • 12./13. studenog i 13./14. studenog od 22:00 do 06:00 ujutro bit će zbog radova zatvoreni ulazni i izlazni krak na čvoru Jurdani u oba smjera.

Državna cesta DC1:

 • zbog radova na nadvožnjaku Začretje na dionici DC1 u mjestu Sveti Križ Začretje vozi se jednim trakom uz regulaciju semaforima, privremenu prometnu signalizaciju i ograničenje brzine 30 km/h.
  • privremeno zatvaranje DC1 na dijelu od raskrižja državnih ceste DC1 i DC206 (ulaza u grad Krapinu) do mjesta Žutnica u vrijeme izvođenja završnih radova sanacije nadvožnjaka Žutnica. Obilazak: DC1–Krapina–DC206–nerazvrstane ceste NC 1.1-Žutnica-DC74-Đurmanec-DC1.

  Od 1. studenoga do 31. ožujka sukladno članku 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine (NN 70/2019), na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

  Kako biste kvalitetno isplanirali svoja putovanja, za Vas smo pripremili prometne kalendare koje možete pronaći na: https://www.hak.hr/info/prometni-kalendari.

  Granični prijelazi

  Zbog radova na GP Goričan tranzitni teretni promet preusmjerava se preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan), a radovi traju do 15.11.2019.godine.

  Zatvorena je državna cesta prema GP Miljana. Alternativni smjer kretanja za prelazak državne granice je granični prijelaz Plavić-Sedlarjevo (prijelaz za putnike sa slobodom kretanja - državljani EU, EGP, CH). 

  GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

  Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

  Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja ove godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

  Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila prema granicama i graničnih kontrola moguća su duža čekanja od naznačenih.

  INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

  Trajektni promet

  U prekidu su:-trajektne linije: Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Biograd – Tkon, Zadar – Preko, Zadar – Brbinj, Prizna – Žigljen, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli,Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline - Drvenik Veli - Drvenik Mali, Split-Rogač,Biograd – Tkon, Split- Vis, Ploče-Trpanj, Orebić-Dominče.

  • brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar,Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava,
  • katamaranske linije: Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik, Milna-Rogač-Split.

  Od 04.11. katamaranska linija 9604 Ubli - Vela Luka - Hvar - Split u 1.do 31.12.2019. linija 9309 Rijeka - Rab - Novalja (Pag) plovi po privremenom redu plovidbe zbog radova u luci Novalja. Umjesto pristajanja u luci Novalja katamaran će pristajati u luci Tovarnele (Lun).

  Zbog izvođenja građevinskih radova od 1. listopada 2019. godine do 1. lipnja 2020. godine zatvara se za sav pomorski promet trajektni dio luke Silba (Žalić). Trajekt na liniji 401 Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj do završetka sanacije neće pristajati u luku Silba.

  Od 4. studenog, sve najave dolazaka kamiona u riječki luku moraju biti prijavljene preko mrežne aplikacije te više ne postoji mogućnost najave ulaska kamiona fizičkim putem.

  Korisni telefonski brojevi

  pomoć na cesti 1987

  • iz inozemstva (1) +385 1 1987
  • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

  stanje na cestama 072 777 777

  • iz inozemstva +385 1 464 0800

  info za članove 0800 9987

  Prognoza prometa za sutra

  Prometna prognoza za 13. studenog 2019. godine.

  Vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima, a izraženijih pljuskova i obilne oborine bit će na Jadranu i predjelima uz njega. U jutarnjim satima moguća je magla, osobito u nizinama.

  Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta povremeno će se voziti usporeno i u koloni.

  Večeras od 22:00 do 06:00 ujutro na autocesti A7 Rupa-Diračje zbog radova bit će zatvoreni ulazni i izlazni krak na čvoru Jurdani u oba smjera.

  

  13. studenog između 14:30 i 15:30 na 15 minuta zatvara se autocesta A1 u zoni čvora Zadar II.

  Do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

  Pojačan promet osobnih vozila očekujemo na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom, a teretnih vozila na graničnim prijelazima Bajakovo,Tovarnik, Bregana i Macelj.

  Zbog jakog i olujnog juga očekujemo poteškoće na pojedinim katamaranskim linijama.

  

  Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

  Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

  Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

  SAVJETI VOZAČIMA

  Prije polaska na put svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na internetskoj stranici, HAK smartphone aplikaciji ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

  U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

  HITNI KORIDOR

  Kad krećemo na odmor, svima nam je zajedničko da želimo što sigurnije stići na cilj. U svrhu što boljeg i sigurnijeg puta tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine, Hrvatski autoklub je sudjelovao u edukativnoj akciji „Hitni koridor spašava život“. Smisao ove akcije bio je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora kako bi interventna vozila mogla što prije doći do unesrećenih osoba.

  Više o akciji može se pronaći na stranicama HAK-a gdje se može pogledati video (https://bit.ly/2Z8XqeB) o tome kako se moramo ponašati kad u retrovizoru ugledamo vozilo vatrogasaca, hitne pomoći ili policije koji može spasiti nečiji život.

  Prednosti Hitnog koridora:

  • Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,

  • Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,

  • Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,

  • Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,

  • Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

  Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub

  Facebook