Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 30.04.2017. 09:00

Stanje i prohodnost cesta

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Na autocesti A1 između prolaza Vučipolje i vijadukta Božići, vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h, zbog jakog vjetra, a autocesta je otvorena za sav promet.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj, te na autocestama:

 • A1 od Zagreba do Karlovca, na mostu Gacka te između čvorova Otočac i Gospić,
 • A3 Bregana-Lipovaca između čvorova Ivanja Reka i Velika Kopanica.

Zbog sanacije mostova Bulin 1 i Bulin 2 na dionici državne ceste DC1 u Kninu vozi se naizmjence, jednim trakom (do 14. srpnja). Promet je zabranjen vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t zabrana prometa na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju bit će u nedjelju (30. travnja) od 15 do 23 sata te u ponedjeljak (1. svibnja) od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1 (dijelom Lička magistrala).

Radovi na autocestama:

 • A1 od 7. km do 8.+500 km u smjeru Rijeke/Splita vozi se suženim kolnikom;
  • A2 Zagreb-Macelj između Zaprešića i Zaboka promet teče dvosmjerno od 20. +300 do 18. +100 km;
  • A4 Goričan-Zagreb zatvoreni su: izlazni krak čvora Popovec iz smjera Goričana prema Popovcu te ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta i Dugog Sela (istoka) u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); na pristupnoj cesti čvora Popovec (DC29-A4) promet teče naizmjence (semafori), a u zoni radova čvora Kraljevečki Novaki u oba smjera prometuje se suženim kolnikom;
  • A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica i Čavle na vijaduktu Svilno vozi se dvosmjerno;
  • na Istarskom ipsilonu na dionici čvor Lupoglav-tunel Učka promet teče naizmjence uz semafore.

  Za sav promet zatvorene su ceste:

 • DC1 kroz Lučko i Stupnik,
  • DC6 Glina-granični prijelaz Dvor,
  • Jadranska magistrala kroz Posedarje (DC8),
  • DC38 u Pleternici (sanacija željezničko cestovnog prijelaza),
  • ŽC3106 Klinča Selo (DC1)-Kupinec (DC36)
  • ŽC5072 Žbandaj-Lovreč. Obilazak: Sv. Lovreč-Baderna-Žbandaj.

  Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

 • DC1 u mjestima Klinča Sela, Mostanje i Tušilović, na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić;
  • DC24 Bračak-Bedekovčina; DC24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini vozi se usporeno (ograničenje brzine 30 km/h zbog oštećenog kolnika);
  • DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno;
  • DC29 u mjestu Mače;
  • DC8 Jadranskoj magistrali:, na predjelu Kozjača (između Karlobaga i Paklenice) između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice, u Podstrani, na dionicama Zaton Doli-Bistrina i kod raskrižja Srebreno;
  • DC34 Valpovo-Josipovac, obilaznica Valpova;
  • na DC59 u mjestu Radučić
  • DC66 u Opatiji na Novoj cesti, te dionica Pula-Most Raša, na raskrižju s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i u naselju Marčana;
  • DC206 Valentinovo-Petrovsko;
  • DC225 Zaprešić-Prigorje Brdovečko u Zaprešiću;
  • DC62 Veliki Prolog-Metković zbog sanacije Mosta Metković.

  Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše itd.) voze sa upaljenim dnevnim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

  IZVANREDNI PRIJEVOZ:

   - zbog izvanrednog prijevoza bit će usporeno i otežano prometovanje na relaciji Gaženička cesta-Luka Zadar-autocesta A1 - čvor Bisko - DC220-DC60-DC39-Katuni - ulaz u gradilište vjetroelektrane Katuni

  Granični prijelazi

  S obzirom na povremene, sustavne granične kontrole i pojačan promet moguća su čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom. Korisnike molimo za strpljenje i razumijevanje.

  Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak terenih vozila, kolona je oko 2 km.

  Na ostalim graničnim prijelazima promet se odvija bez dužih čekanja.

  Radovi na graničnim prijelazima:

 • Županja: u oba smjera povremeno se vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju protočnost putničkog prometa;
  • Slavonski Brod: smanjen je broj ulaza i izlaza.

  Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

  Na graničnom prijelazu Stara Gradiška bit će prekinut promet 1. svibnja od 11:30 do 12:30.

  Trajektni promet

  Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

  Trajekt na liniji Vis - Split u nedjelju, 30.04.2017., isplovit će iz luke Vis u 16,30 sati umjesto u 15,30 sati, a povratak iz Splita je u 19,00 sati.

  Korisni telefonski brojevi

  pomoć na cesti 1987

  • iz inozemstva (1) +385 1 1987
  • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

  stanje na cestama 072 777 777

  • iz inozemstva +385 1 464 0800

  info za članove 0800 9987

  Prognoza prometa za sutra

  Prometna prognoza za 30.04.2017.god.:

  Pojačan promet očekujemo na većini cesta, a povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje su u tijeku radovi te na graničnim prijelazima.

  

  Za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t zabrana prometa na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju bit će u nedjelju (30. travnja) od 15 do 23 sata te u ponedjeljak (1. svibnja) od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1 (dijelom Lička magistrala).

  

  Zbog produženog vikenda očekujemo gužve i moguća čekanja na graničnim prijelazima, osobito sa Slovenijom te s Bosnom i Hercegovinom.

  

  Moguća su višesatna čekanja na sljedećim GP: Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Kaštel, sa Srbijom: Bajakovo, te s Bosnom i Hercegovinom: Slavonski Brod, Stara Gradiška i Metković.

  U pomorskom prometu moguće su poteškoće zbog jake i olujne bure u na podvelebitskom području.

  

  PROMETNA PROGNOZA OD 28. TRAVNJA DO 01. SVIBNJA 2017. GODINE

  PROMETNA PROGNOZA

  Kao i prethodnih, ovaj će produženi, prvomajski vikend obilježiti gužve i vjerojatna čekanja na graničnim prijelazima osobito sa Slovenijom: Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Kaštel, sa Srbijom: Bajakovo, te s Bosnom i Hercegovinom: Slavonski Brod, Stara Gradiška i Metković. Razlog tome su sustavne granične kontrole pa vozače upozoravamo neka prije polaska na put provjere svoje dokumente, stanje u prometu na graničnim prijelazima (www.hak.hr), biraju manje granične prijelaze te da budu strpljivi i slijede upute pogranične policije.

  Pojačan promet prema graničnim prijelazima očekujemo već danas, u srijedu, 26. travnja zbog početka praznika u susjednoj Sloveniji (27. travnja) kad očekujemo veliki broj turista koji će se uputiti na našu obalu. Glavninu pojačanog prometa iz smjera unutrašnjosti prema obali očekujemo u petak, 28. travnja u popodnevnim satima na uobičajenim dionicama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora te autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka. Slično će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8) kao i na prilazima turističkih središta duž obale, a posebice u Istri i Dalmaciji.

  Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet. Osobito na sjevernom Jadranu, u pristaništima Brestova, Valbiska, Stinica i Prizna te u lukama u Zadru i Splitu.

  Valja istaknuti kako su na pojedinim dionicama državnih cesta i autocesta u tijeku radovi zbog kojih se vozi prema privremenoj prometnoj signalizaciji.

  U povratku građana s produženog vikenda pojačan će promet biti tijekom ponedjeljka, 1. svibnja osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima zbog čega bi čekanja moglo biti na naplatnim postajama Lučko (A1 Zagreb-Split-Ploče) i Zagreb-Istok (A3 Bregana-Lipovac).

  ZABRANE ZA TERETNA VOZILA

  Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će:

  a) Petak, 28. travnja: 15-23 sata

  b) Nedjelja, 30. travnja: 15-23 sata

  c) Ponedjeljak, 01. svibnja: 14-23 sata

  Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, kao niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. Sve detalje o zabranama kao i popis cesta na koje se zabrana odnosi možete naći ovdje.

  SAVJETI ZA PUTOVANJE

  Za građane RH kao i ostale građane EU, EEA i CH, koji putuju izvan granica RH u smjeru Slovenije savjetujemo izbjegavanje velikih graničnih prijelaza Kaštel, Rupa, Bregana, Macelj i neka za prelazak granice koriste manje granične prijelaze gdje je manja gustoća prometa. Na području Istre i Gorskog kotara ističemo prijelaze: Požane, Jelovice, Brod na Kupi, Prezid i Prezid II. Na području Karlovačke i Zagrebačke županije to su prijelazi: Jurovski Brod, Pribanjci, Bregana Naselje, Harmica. Na području Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije to su prijelazi: Otok Virje, Trnovec, Cvetlin, Razvor, Lupinjak, Trnovec, Mursko Središće i Banfi. Na Interaktivnoj karti HAK-a možete pronaći radno vrijeme svih graničnih prijelaza kao i kome je namijenjen – svima (ALL PASSPORTS) ili samo građanima EU, EEA i CH.

  Sve informacije Hrvatskog autokluba o stanju na graničnim prijelazima objavljujemo u koordinaciji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP).

  U nastavku je kartografski prikaz graničnih prijelaza. Crvenim slovima označeni su granični prijelazi s većom gustoćom prometa.

  Svojim iskusnim djelatnicima Tehničke pomoći i informacija Hrvatski autoklub stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Naši mehaničari i vozači vučnih službi dežurat će danonoćno, a pozivom na broj 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija (HR2), pronaći na našoj internetskoj stranici (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, Android, iOS i Windows operativne sustave.

  Sretan put i sigurnu vožnju želi vam Hrvatski autoklub

  Facebook