Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 31.07.2014. 09:17

Stanje i prohodnost cesta

Zbog prometne nezgode na 232. km na autoceste A1, na izlazu iz tunela Bristovac u smjeru Splita vozi se otežano uz ograničenje brzine od 40 km/h. Vozače molimo za oprez.

Magla smanjuje vidljivost u Lici i Slavoniji, također mjestimice i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i Sveti Rok te na A5 Đakovo- Sredanci.

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između.

Zbog vode na kolniku zatvorene su:

 • ŽC 2018 Čakovec- Pribislavec

Zbog radova zatvorene su ceste:

 • D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek,
 • D22 Možđenec-Sudovec,
 • D29 Kašina-Marija Bistrica,
 • D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče,
 • D25 Korenica-Gospić (od 08,00 do 18,00 sati),
 • D57 Vukovar-Orolik,
 • D205 Klanjec-Dubrovčan,
 • D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica i
 • ŽC6280 Dubovica-Sveta Nedjelja.

Uz privremenu prometnu signalizaciju vozi se na dionicama državnih cesta:

 • D1 Korenica-Debelo Brdo,
 • D9 Metković-Opuzen i
 • D303 Rovinj-Rovinjsko Selo.

Od 8 do 18 sati, zbog radova zatvara se D25 Korenica-Gospić (do 6. kolovoza 2014. god.). Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Zbog loših vremenskih uvjeta do daljnjeg se odgađa sanacija pješačkog mosta (nathodnika) kod ulaza 1 u Nacionalni Park Plitvička Jezera na ŽC5201 Selište Drežničko-Prijeboj, vozi se nesmetano.

Naizmjence se vozi na:

 • D2 od kružnog toka u Turčinu do raskrižja s Gospodarskom ulicom u Varaždinu,
 • D31 od Šestak Brda do Pokupskog,
 • D45 Rogoža-čvor Kutina,
 • D47 Lipik-Novska, u mjestu Jagma,
 • D205 Risvica-Dubrovčan,
 • D206 na dionici od Valentinova do Petrovskog,
 • na D227 Šenkovec-Štrigova u naselju Prekopa i
 • Sisačka ulica u Karlovcu, izlaz iz Karlovca prema Pisarovini (D36).

Za teretna vozila zatvorene su ceste:

 • D29 Marija Bistrica-Soblinec,
 • D228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, u Gornjem Pokupju (za vozila iznad 15t),
 • ŽC3124 Vidrenjak-Popovača-Kutina–Novska,
 • ŽC3252 Novska-Borovac i
 • ŽC4030 Orahovica-Kutjevo.

Zbog oštećenja mosta Cubinec do daljnjeg je zatvorena državna cesta D22 Križevci-Sveti Ivan Žabno za vozila iznad 3,5 tona nosivosti. Obilasci su: D41 prema Majurcu do skretanja za Lemeš Križevački-ŽC2212-ŽC2228-Trema-DC 22 i obratno. Za vozila ukupne mase do 3,5 tona nosivosti i ukupne širine do 2 m, privremeno se vozi preko zamjenskog mosta, a vozila se propuštaju naizmjence.

Otvoren je novi kolnik na autocesti A3 Bregana-Lipovac poslije čvora Rugvice u smjeru Zagreb Istok i autoceste A4 Zagreb-Goričan. Privremeni prolaz koji se koristio, više se ne koristi. Zabrana prometa za sva vozila i dalje ostaje u poslovnoj zoni Zagreb Istok.

Granični prijelazi

Izlazak osobnih vozila pojačan je na GP Bajakovo, ulazak na Karasovićima i Metkoviću.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu.

Tijekom turističke sezone, a posebice vikendima, očekuje se pojačan promet na GP Metković. Savjetujemo vozačima da koriste i granični prijelaz Nova Sela koji je smješten na državnoj cesti D62 između Metkovića i Vrgorca, a na kojem nema dužih čekanja.

Trajektni promet

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u prekidu su katamaranske linije: Split-Hvar-Korčula i Split-Hvar-Vela Luka-Ubli.

Trajekti i ostali katamarani plove prema redu plovidbe.

Od 13. lipnja do 14. rujna 2014.god. uvedena je dodatna katamaranska linija na relaciji Split – Hvar – Korčula. Polazak iz Splita održavat će se svakim danom u 9:15 sati, osim nedjeljom u 10:15, a povratak je predviđen svakim danom iz Korčule u 14:15 sati. Trajanje putovanja od Splita do Hvara je 1 sat i 5 minuta, a do Korčule ukupno 2 sata i 40 minuta.

Kako se radi o uvođenju katamaranske linije koja je prvenstveno turistički orijentirana, ukupni kapacitet karata po jednom putovanju bit će dostupan i preko online prodaje. Također, karte su za cijelu sezonu dostupne u prodaji u sljedećim agencijama Jadrolinije: Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Hvar, Stari Grad, Korčula, Dubrovnik, Ploče , Supetar i Vela Luka.

Korisni telefonski brojevi

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777

Pomoć na cesti 1987

Prognoza prometa za sutra

PROMETNA PROGNOZA ZA 31. SRPNJA

Vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Zbog obilnih kišnih oborina upozoravamo vozače da je u takvim uvjetima veća mogućnost nailaska na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

Pojačan promet očekuje se u gradovima i na gradskim obilaznicama duž Jadranske magistrale (posebice na dionici Split-Omiš-Makarska uz moguće zastoje) i Istarskog ipsilona.

Izlazak teretnih vozila bit će pojačan na GP- ima Bajakovo, Bregana i Pasjak. Ulazak putničkih vozila bit će pojačan na Metkoviću i Kleku.

Zbog jakog juga mogući su poremećaji u trajektnom i katamaranskom prometu.

PROMETNA PROGNOZA ZA 1.-5. KOLOVOZA 2014.

Prvi vikend u kolovozu za dio građana Republike Hrvatske bit će ponovno produženi zbog državnog blagdana, Dan domovinske zahvalnosti (5. kolovoz, utorak). Obilježit će ga, ponovno gužve na autocestama, graničnim prijelazima, trajektnim lukama kao i u blizini turističkih središta na obali i otocima. S prvim danima kolovoza, očekujemo veći broj turista iz Italije zbog njihovog tradicionalnog ljetovanja u kolovozu, odnosno Ferragosta.

Pojačan promet ponovno očekujemo već od petka, na glavnim cestovnim pravcima na A1 Zagreb-Split-Ploče, na Istarskom ipsilonu (A8 i A9), na autocesti A3 Bregana-Lipovac prema istoku, te na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Tijekom cijelog vikenda na graničnim prijelazima Bajakovo (Srbija) i Karasovići (Crna Gora), moguća su dugotrajna čekanja na izlasku iz zemlje.

U subotu, 2. kolovoza, od jutra bit će pojačan promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba. Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu kamo će se slijevati kolone iz smjera Svete Helene (A4) i Zaprešića, u smjeru mora, očekujemo od 6 do 15 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 9 do 20 sati.

Tijekom subotnje gužve, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje, na izlasku s autoceste, na kojoj će se cestarina, samo u subotu, moći platiti i u gotovini dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.

Na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb-Macelj), tijekom subotnjeg poslijepodneva, kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj potrajat će do večernjih sati.

Opreznija vožna potrebna je na dijelovima gdje su u tijeku radovi i gdje je postavljena privremena prometna signalizacija. Najvažniji radovi su na Ličkoj magistrali (D1), između Korenice i Debelog Brda, na D9 između Metkovića i Opuzena, te u Istri na D303 između Rovinja i Rovinjskog Sela. Također, od 8 do 18 sati, do 6. kolovoza, zbog radova se zatvara državna cesta, D25 Korenica-Gospić. Obilazak: Korenica D1-Udbina-D522-Gornja Ploča-Lovinac-D50-Gospić.

Duža čekanja očekuju se i u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Tijekom nedjelje, 3. kolovoza, ponedjeljka, 4. kolovoza i utorka, 5. kolovoza, očekuje nas pojačan promet, na svim autocestama, na Krčkom mostu i na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.

Ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, ponovno će biti u subotu, od 4 do 14 sati i u nedjelju, od 12 do 23 sata, no zbog državnog praznika, zabrana će biti i u ponedjeljak, 4. kolovoza, od 15 do 23 sata, te u utorak, 5. kolovoza, na dan blagdana, od 14 do 23 sata. Ona se provodi na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj).

Informacije o stanju u prometu na cestama može se dobiti na broj telefona 072 777-777, čuti na drugom programu Hrvatskog radija, pronaći na našim Internet stranicama (www.hak.hr), Facebook stranici i na našoj aplikaciji za pametne telefona, za Android i iOS operativne sustave. Također, ukoliko ovog vikenda krećete na putovanje pogledajte nekoliko savjeta naših mehaničara na ovoj stranici - http://www.hak.hr/vijest/431/krecete-li-na-putovanje.

Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i bit će na raspolaganju svim vozačima koji imaju probleme sa svojim vozilom pozivom na besplatni telefon 1987.

Facebook