Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 25.09.2020. 00:38

Stanje i prohodnost cesta

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u Gorskom kotaru.Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Povremeni zastoji mogući su na dionicama cesta gdje se vozi uz privremenu regulaciju prometa.A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • do 30. rujna od ponedjeljka do četvrtka do 10:00 sati i iza 18:00 sati te petkom do 9:00 sati i iza 18:00 sati u zoni čvora Žuta Lokva višekratno će se kratkotrajno zaustavljati promet zbog izvanrednih prijevoza;
  • kroz tunel Konjsko vozi se dvosmjerno uz ograničenje brzine od 60 km/h (do 30. rujna 2020. godine);
  • do 27.studenog na dionici Otočac-Perušić u zoni radova dugoj oko 9 km (između 156.+960 km i 148.+339 km) vozi se dvosmjerno, kolnikom u smjeru Dubrovnika, uz ograničenje brzine od 60 km/h

  A2 Zagreb-Macelj:

  • 24./25.9., 29./30.9., 30./01.10., i 01./02.10., od 20:00 do 05:00 ujutro, zbog održavanja bit će prekinut promet između čvorova Krapina i Trakošćan u oba smjera. Obilazak je državnom cestom DC1.
  • između čvorova Zaprešić i Sveti Križ Začretje vozi se dvosmjerno od 20.+300 do 23.+300 km i od 27. do 30. km, a na dionici Krapina-Sveti Križ Začretje u zonama radova vozi se jednim trakom.

  A3 Bregana-Lipovac:

  • izmedu čvorova Kosnica i Buzin od 30.+500 do 28.+500 km u smjeru Bregane prometuje se voznim i zaustavnim trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h (do 23.09.2020. godine);
  • do 1. prosinca zatvoren je nadvožnjak čvora Otok Svibovski. Obilazak je preko čvora Ivanja Reka i kroz naselje Ivanja Reka;
  • do 23. listopada na čvoru Županja zatvoreni su izlazni krak iz smjera Lipovca i ulazni krak u smjeru Bregane. Promet je presumjeren na čvorove Babina Greda, Spačva i Lipovac.

  A6 Rijeka-Zagreb

  • privremeno zaustavljanje prometa 25. i 28. rujna između 00,00 sati i 04,00 sata od čvora Oštrovica do čvora Kikovica u oba smjera u trajanju do 15 minuta, zbog prolaska izvanrednog prijevoza

  A7 GP Rupa-Diračje:

  privremeno zaustavljanje prometa višekratno (zbog radova, do 4 puta u trajanju do 15 minuta)

 • 24. rujna između 21:00 i 05:00 ispred tunela Škurinje II, smjer Rijeka (23. km)
 • Krčki most (DC102):

  • radovi između 1.+700 km i 2.+500 km u oba smjera. Vozi se uz ograničenje brzine 30 km/h, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Predviđeno trajanje radova je do 20.12.2020. godine.

  Istarski ipsilon (radovi):

  • između čvorova Rogovići i Vranja vozi se uz privremenu regulaciju prometa (zabranjen je promet izvanrednih prijevoza širih od 3 m);
  • zabrane prolaska izvanrednih prijevoza na autocestama A8 i A9 Istarskog ipsilona: dionica čvor Kanfanar – čvor Medaki (max. širina 2,75 m), dionica čvor Medaki – čvor Kanfanar (max. širina 2,75 m), dionica čvor Rogovići – čvor Ivoli (max. širina 3,00 m), dionica čvor Ivoli – čvor Cerovlje (max. širina 3,00 m), dionica čvor Cerovlje – čvor Lupoglav (max. širina 3,00 m), dionica čvor Lupoglav – čvor Vranja (max. širina 3,00 m).

  Zatvorene su državne ceste:

  • DC1 u Jastrebarskom (17. studeni);
  • DC2 Osijek-Bizovac (8. studeni);
  • DC6 Stative-Borlin (27. studeni);
  • DC8 kod Ploča na dionici Baćina-Čeveljuša (predio Pećina) (27. listopad);
  • DC38 u Požegi (28. veljače 2021.)

  Sljemenska cesta od objekta Stara Lugarnica do skretanja prema objektu Snježna Kraljica zatvorena je za sav promet radnim danima od 8:30 sati do 17:30 sati (do 25. rujna).

  IZVANREDNI PRIJEVOZ

  Do 22.11.2020.svakodnevno od 22:00h-05:00h tijekom radnih dana, uz obvezatnu pratnju i regulaciju prometa djelatnika MUP-a kretat će se izvanredni prijevoz na relaciji: Ploče, luka-GP Metković. Itinerar kretanja IP-a: Ploče, luka- D.425- D.8, smjer Metković, Dubrovnik-čvor DC.8/DC.9 (suprotan smjer)-DC9 smjer Metković-GP Metković.

  28.09.2020. sa polaskom u 20.00 sati kretat će se izvanredni prijevoz na relaciji.: Mala Švarča-DC3- Riječka ul-Jarče polje-Zdihovo-Stubica-DC42-ŽC5034-Jablan-Stara Sušica-Ravna Gora- Leskova Draga- D3- Zalesina-Delnice-G.Jelenje-DC501- čv.Oštrovica-suprotan smjer kretanja preko A6 čv.Kikovica DC3-Čavle-Svilno-Banska Vrata-Franje Račkog-suprotan smjer kretanja kroz Titov Trg-ul.Fiumara–suprotan smjer kretanja kroz Jelačićev trg/Ribarsku ul-ulicu Rivu–Luka Rijeka .

  S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

  U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

  Granični prijelazi

  Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu.

  Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve).

  Državljani Hrvatske od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, osim ukoliko samo tranzitiraju kroz Srbiju.

  Sve osobe koje iz Republike Hrvatske putuju u Italiju (od 13. kolovoza) i Austriju (od 18. kolovoza), prilikom ulaska moraju imati negativan test na COVID – 19 koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u te zemlje. Odluka se odnosi na državljane Republike Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Republici Hrvatskoj. Tranzit kroz Italiju i Austriju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test.

  Molimo koristiti upute na sljedećim poveznicama:

  https://www.koronavirus.hr/preporuke-i-upute-za-prelazak-drzavne-granice/733 https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22
   https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-putovanju/preporuke-hzjz-za-prelazak-granice/591 https://www.koronavirus.hr/jednostavniji-i-brzi-prelazak-granice-za-odredjene-drzave/668

   GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

   Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

   Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

   INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

   Trajektni promet

   Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta 25. rujna neće isploviti katamaran na liniji Split-Milna-Hvar-Korčula-Mljet-Dubrovnik i obratno.

   Trajekti i ostali katamarani plove prema redu plovidbe.

   Jadrolinija plovi prema novom redu plovidbe kojeg možete pronaći na linku https://www.jadrolinija.hr/red-plovidbe/lokalne-linije-2020-.

   Zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa ukinuta je izvanredna međunarodna teretna linija Zadar-Ancona, a početak plovidbe na međunarodnoj liniji Zadar–Ancona odgađa se do daljnjega.

   Korisni telefonski brojevi

   pomoć na cesti 1987

   • iz inozemstva (1) +385 1 1987
   • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

   stanje na cestama 072 777 777

   • iz inozemstva +385 1 464 0800

   info za članove 0800 9987

   Prognoza prometa za sutra

   Prometna prognoza za 25. rujna 2020. godine.

   Vozit će se po mokrim ili samo vlažnim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

   Zbog vjetra, moguća su ograničenja za pojedine skupine vozila na Jadranskoj magistrali (DC8) te autocestama A1 i A6 Rijeka-Zagreb.

   Tijekom jutra i poslijepodne očekujemo veće prometne gužve u gradskom prometu.

   Na autocesti A2 Zagreb-Macelj večeras od 20 do 5 sati ujutro bit će zatvorena dionica između čvorova Krapina i Trakošćan, u oba smjera. Obilazak je državnom cestom DC1.

   Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja osobnih i teretnih vozila.

   Zbog jakog juga, povremeno sa olujnim udarima, mogući su poremećaji u pomorskom prometu.

   Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

   SAVJETI

   Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

   Nikako ne smijemo zaboraviti našeg limenog ljubimca pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje.

   Potrebno je provjeriti sljedeće:

   • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.

   • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).

   • razinu tekućine za stakla.

   • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.

   • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.

   • pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.

   Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

   U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

   U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

   Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba

  Facebook