Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 24.11.2020. 23:35

Stanje i prohodnost cesta

Od 20:45 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je za sve skupine vozila.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i drže sigurnosni razmak između vozila.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići, gdje se vozi uz ograničenje brzine 80 km/h, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj, večeras od 20:00 sati do završetka radova (najduže do 05:00 sati ujutro) zatvorena je dionica između čvorova Krapina i Trakošćan u oba smjera, a obilazak je DC1.

Najava radova za večeras 24./25. studenog:

 • od 23:00 do 02:00 sati (zbog servisiranja sustava za pokretanje mosta) bit će zatvoren most preko rijeke Cetine u Omišu na državnoj cesti DC8 Omiš (D70)-Dubci (D39). Obilazak za osobna vozila: Omiš-Gata-Blato n/C-Šestanovac- Dubci ili Split- Žrnovnica-Tugare-Gata-Blato n/C-Šestanovac- Dubci, a za teretna vozila: Split- Brnaze-Trilj- Cista Provo-Šestanovac-Dubci.
 • A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • od 24. studenog do 30.prosinca zbog sanacije mosta Dabar, na 331.+161 km (smjer Zagreb), vozit će se dvosmjerno desnim kolnikom (smjer Dubrovnik), uz ograničenje brzine od 80 km/h. Bit će zatvoreno odmorište Vrpolje - sjever (smjer Zagreb).
  • na dionici Otočac-Perušić u zoni radova dugoj oko 9 km (između 156.+960 km i 148.+339 km) vozi se dvosmjerno uz ograničenje brzine od 60 km/h (do 27. studenog);
  • do 30. studenog od 20:00 do 07:00 sati, svakim danom, osim nedjelje, u zoni čvora Žuta Lokva, na ulaznom kraku u smjeru Zagreba, te glavnoj trasi autoceste, povremeno se prekida promet zbog prolaska izvanrednog prijevoza
  • do 27. studenog između 03:00 i 06:00 sati zbog prolaska izvanrednog prijevoza između čvorova Otočac i Perušić, u zoni radova kroz lijevu tunela Plasina i na vijaduktu Pećine, zaustavit će se promet u oba smjera 2 puta u trajanju do 15 minuta.

  A2 Zagreb-Macelj:

  • isključivanje teretnih motornih vozila kod čvora Đurmanec u smjeru Maclja;
  • 24./25.studenog od 20:00 sati do završetka radova (najduže do 05:00 sati ujutro) zatvara se dionica između čvorova Krapina i Trakošćan u oba smjera, a obilazak je DC1;
  • između čvorova Zaprešić i Sveti Križ Začretje vozi se dvosmjerno od 20.+300 do 23.+300 km i od 27. do 30. km, a na dionici Krapina-Sveti Križ Začretje u zonama radova vozi se jednim trakom.

  A3 Bregana-Lipovac:

  • kolona teretnih vozila pred naplatnom postajom Bregana u smjeru Slovenije duga je oko 1 km.

  Krčki most (DC102):

  • vozi se naizmjence, uz ograničenje brzine od 30 km/h (radovi između 1.+700 km i 2.+500 km, do 20.12.2020. godine).

  Istarski ipsilon (radovi):

  • od čvora Lupoglav do čvora Vranja (u smjeru Rijeke) zabranjen je promet za sve izvanredne prijevoze;
  • između čvorova Cerovlje i Vranja (A8) vozi se uz privremenu regulaciju prometa te uz ograničenja: dionica čvor Cerovlje-čvor Lupoglav zabrana za vozila šira od 3,00 m; dionica čvor Lupoglav-čvor Vranja u smjeru Rijeke zabrana za sve izvanredne prijevoze; dionica čvor Vranja-čvor Lupoglav u smjeru Istre zabrana za sva vozila šira od 3,00 m.

  Zatvorene su državne ceste:

 • DC2 Osijek-Bizovac (15. prosinca) i u Pitomači (26. studeni);
  • DC6 Stative-Borlin (27. studeni);
  • DC8 kod Ploča na dionici Baćina-Čeveljuša (27. studeni);
  • DC38 u Požegi (od 07:00 do 17:00 sati do 28. veljače 2021.);
  • DC43 u mjestu Ježevo (30. studeni);
  • DC45 Veliki Zdenci – Garešnica u naselju Hercegovac (do 19.prosinca 2020):
  • DC70 Omiš (DC8)-Naklice-Gata-čvor Blato na Cetini (A1), od tvornice Galeb do raskrižja za Zakučac (do 23. prosinca između 09:00 i 11:00 sati te 17:00 i 19:00 sati u trajanju do 30 minuta);
  • DC544 u mjestu Bolč (27. prosinca).

  Do 15. travnja 2021. godine, obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_11_121_2366.html).

  Podsjećamo vozače motornih vozila da na motornim vozilima za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla do 31. ožujka 2021.god. Po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno (članak 108. ZSPC).

  S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima savjetujemo da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa. Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

  Granični prijelazi

  Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

  Od 1. rujna otvorena su samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Leteneye. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve).

  Državljani Hrvatske od 15. kolovoza za ulazak u Srbiju moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, osim ukoliko samo tranzitiraju kroz Srbiju.

  Molimo koristiti upute na sljedećim poveznicama:

  http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/ https://www.koronavirus.hr/preporuke-i-upute-za-prelazak-drzavne-granice/733 https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22
   https://www.koronavirus.hr/jednostavniji-i-brzi-prelazak-granice-za-odredjene-drzave/668

   GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

   Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

   Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja 2019. godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

   INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

   Trajektni promet

   U pomorskom prometu nema poteškoća.

   Jadrolinija plovi prema novom redu plovidbe kojeg možete pronaći na linku https://www.jadrolinija.hr/red-plovidbe/lokalne-linije-2020

   Zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa ukinuta je izvanredna međunarodna teretna linija Zadar-Ancona, a početak plovidbe na međunarodnoj liniji Zadar–Ancona odgađa se do daljnjega.

   Korisni telefonski brojevi

   pomoć na cesti 1987

   • iz inozemstva (1) +385 1 1987
   • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

   stanje na cestama 072 777 777

   • iz inozemstva +385 1 464 0800

   info za članove 0800 9987

   Prognoza prometa za sutra

   Prometna prognoza za 25.studenog 2020.

   Tijekom noći i jutra na cestama u unutrašnjosti vidljivost će biti smanjena zbog magle, a zbog niskih temperatura moguća je poledica.

   Jaka bura s olujnim udarima još će noćas i ujutro na cestama podno Velebita uzrokovati poteškoće u prometu i zabrane za pojedine skupine vozila na Jadranskoj magistrali (DC8).

   Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta moguće su povremene smetnje, vožnja u koloni i kraći zastoji. Potreban je dodatni oprez i strpljenje.

   Večeras od 23:00 sata do 02:00 sata u noći zbog servisiranja pokretnog sustava bit će zatvoren most preko rijeke Cetine u Omišu na državnoj cesti DC8 Omiš (D70)-Dubci (D39). Obilazak za osobna vozila: Omiš-Gata-Blato n/C-Šestanovac- Dubci, a za teretna vozila: Split- Brnaze-Trilj- Cista Provo-Šestanovac-Dubci.

   Večeras od 20:00 sati do najduže 05:00 sati ujutro zbog radova se zatvara dionica autoceste A2 između čvorova Krapina i Trakoščan, u oba smjera. Obilzak je državnom cestom DC1.

   Zbog aktualnih kontrola moguća su čekanja u teretnom prometu na izlasku iz Hrvatske na graničnim prijelazima Bajakovo, Bregana i Macelj te povremeno pojačan putnički promet na pojedinim graničnim prijelazima.

   Zbog olujne bure očekujemo poteškoće u pomorskom prometu.

   Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

   SAVJETI

   Kao izbor za putovanje umjesto autocesta koje su uvijek najbolji i najsigurniji izbor za putovanje, mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj sa Slovenijom kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička Jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

   Potrebno je provjeriti sljedeće:

   • razinu ulja u motoru, osobito za vozila koja nemaju nadzor razine ulja putem putnog računala.

   • razinu rashladne tekućine. Ukoliko je razina niska rashladna tekućina može se dopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine (ne više od 3 dcl).

   • razinu tekućine za stakla.

   • tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača.

   • pogledati imate li rezervni kotač, rezervne žaruljice i osigurače.

   • pogledati imate li sigurnosnu opremu (reflektirajući prsluk za svakog putnika, trokut i prva pomoć.

   Prije polaska svakako provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777.

   U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim domaćim i stranim vozačima.

   Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba

  Facebook