Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 20.08.2019. 13:13

Stanje i prohodnost cesta

Pojačan je promet povremeno na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • pojačan je promet između Zagreba i čvora Bosiljevo II u oba smjera, a vozi se bez poteškoća i zastoja,
  • pred naplatama Lučko i Demerje nema dužih čekanja.

  Autocesta A7 Rupa-Diračje:

 • pred naplatom Rupa u smjeru Slovenije kolona je oko 1 km.
 • Istarski ipsilon:

 • kolona je prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija oko 2 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon,
  • pred tunelom Učka u smjeru Rijeke kolona je oko 1 km.

  Krčki most:

  • kolona je u smjeru otoka od čvora Šmrika (A7).

  Jadranska magistrala:

  • zastoji na prilazima turističkim središtima,
  • kolone i povremeni zastoji su na dionicama Rijeka-Senj, Zadar-Šibenik, Split-Makarska, Dubrovnik-Cavtat.

  Tijekom dana povremeno očekujemo pojačan promet na glavnim prometnicama u smjeru mora i unutrašnjosti, osobito na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) te na prilazima turističkim središtima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

  U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.

  Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u priobalju bit će subotom od 04:00 do 14:00 i nedjeljom od 12:00 do 23:00 sata. Popis cesta na kojima je zabrana možete pronaći na: https://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/.

  Kako biste kvalitetno isplanirali svoja putovanja, za Vas smo pripremili prometne kalendare koje možete pronaći na: https://www.hak.hr/info/prometni-kalendari.

  Granični prijelazi

  GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

  Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

  Od 5. svibnja na GP Metković zabrana je prometa za turističke autobuse.

  Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja ove godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

  Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila prema granicama i graničnih kontrola moguća su duža čekanja od naznačenih.

  INFORMACIJE MUP-a O ČEKANJIMA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA:

  Trajektni promet

  U pomorskom prometu nema poteškoća.

  Od 15. lipnja pa do 15. rujna brzobrodska linija svakodnevno će povezivati Rijeku, otoke Krk (Krk), Rab (Lopar) i Pag (Novalja) te Zadar. Polazak iz Rijeke je svakog radnog dana u 8:15, a povratak iz Zadra u 16:15. sati. Plovit će brzi brod “Melita”, kapaciteta 180 putnika.

  Korisni telefonski brojevi

  pomoć na cesti 1987

  • iz inozemstva (1) +385 1 1987
  • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

  stanje na cestama 072 777 777

  • iz inozemstva +385 1 464 0800

  info za članove 0800 9987

  Prognoza prometa za sutra

  Prometna prognoza za 21. kolovoza 2019. godine

  Tijekom cijeloga dana povremeno će biti pojačan promet na glavnim prometnicama u smjeru mora i unutrašnjosti. Zastoje treba očekivati na pojedinim dionicama autocesta: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), na prilazima turističkim središtima u Istri i duž jadranske obale.

  Na autocestama će se voziti usporeno u blizini odmorišta i čvorova te na prilazima tunelima i naplatnim postajama.

  Zbog veće gustoće prometa tijekom dana vozit će se u koloni, uz povremene zastoje, na Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima Zadru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

  Na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom bit će pojačan promet, povremeno u oba smjera, uz moguća duža čekanja.

  Zbog pojačanog priljeva vozila u trajektnim lukama i pristaništima moguće su izmjene plovidbenog reda i uvođenje izvanrednih linija.

  Hrvatski autoklub želi vam sretan put i sigurnu vožnju!

  

  SAVJETI

  Prije polaska provjerite kakvo je stanje u prometu na www.hak.hr, na HAK smartphone aplikaciji dostupnoj za sve platforme ili u Informativnom centru HAK-a pozivom na 072 777 777. Više o raznim temama vezanim uz promet, godišnje odmore i putovanja možete čuti na HR2 petkom u 9 sati ujutro u sklopu akcije Sigurno na more uz HAK i HRT. U vrijeme sezone nakon vijesti na HR2, informacije o stanju u prometu mogu se poslušati na engleskom i njemačkom jeziku.

  Mehaničari i vučne službe Hrvatskog autokluba, danonoćno dežuraju i pomoći će svim vozačima koji imaju probleme s vozilom, pozivom na besplatni telefon 1987.

  Sretan put i ugodan odmor želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba.

  HITNI KORIDOR

  Kad krećemo na odmor, svima nam je zajedničko da želimo što sigurnije stići na cilj. U svrhu što boljeg i sigurnijeg puta tijekom ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine, Hrvatski autoklub je sudjelovao u edukativnoj akciji „Hitni koridor spašava život“. Smisao ove akcije bio je osvješćivanje javnosti o važnosti formiranja Hitnog koridora kako bi interventna vozila mogla što prije doći do unesrećenih osoba.

  Više o akciji može se pronaći na stranicama HAK-a gdje se može pogledati video (https://bit.ly/2Z8XqeB) o tome kako se moramo ponašati kad u retrovizoru ugledamo vozilo vatrogasaca, hitne pomoći ili policije koji može spasiti nečiji život.

  Prednosti Hitnog koridora:

  

  • Jasna i jednostavna pravila ponašanja vozača,

  • Brz prolazak interventnih vozila do mjesta nesreće,

  • Brzo pružanje pomoći unesrećenima u okviru zlatnog sata,

  • Povećanje šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće od 85% posto,

  • Prepoznatljivo pravilo ponašanja kao i u drugim europskim zemljama Slovenija, Austrija, Njemačka…

  Sretan i siguran put želi vam Hrvatski autoklub

  Facebook