Stanje na cestama

Datum zadnje izmjene: 24.07.2016. 04:42

Stanje i prohodnost cesta

Na većini cesta vozi se bez poteškoća i zastoja.


  Zabrana prometna za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će danas (24.srpnja) od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali. (Popis cesta na poveznici: http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).


   Dvosmjerno se vozi, zbog radova, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani (od 136. do 141. km).


    Zbog veće sigurnosti i protočnosti prometa na autocesti A1, između odmorišta Jasenice i Marune, (od 237+200 km-232+800 km) u smjeru Zagreba zatvoren je trak za spora vozila. Vozi se u koloni koja je u pokretu, uz povremene zastoje.

    Za sav promet zatvorene su ceste:

    • DC2 Podravska magistrala (DC2) u Virovitici. Obilazak za teretna vozila je: Lukač-Gradina-Suhopolje-Slatina, a za ostala vozila je gradskim ulicama;
    • DC29 između Marije Bistrice i Kašine (sanacija odrona između Laza i Marije Bistrice). Obilazak: DC3 Soblinec-Novi Marof-DC24-Zlatar Bistrica-DC29-Marija Bistrica i obrnuto;
    • most Hambarište na DC42 Vrbovsko-Ogulin. Obilazak za vozila do 15t je lokalnom cestom LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica, a za vozila preko 15t autocestama A1 i A6 (čvor Vrbovsko-čvor Bosiljevo 2- čvor Ogulin),
    • D50 u Gospiću, zbog radova u Bilajskoj ulici (do 28. srpnja);
    • spoj državnih cesta DC219 Ulica Domovinskog rata i DC1 Vukovarska ulica (bivša Splitska ulica) u Sinju;
    • lokalna cesta Dugi Do-Vrhovine (LC59139) na križanju s magistralnom prugom Oštarije-Knin-Split, od 8 do 18 sati (osim subotama i nedjeljama, do 1. kolovoza).

    Do 30. srpnja svakodnevno od 07:00 do 12:00 prekida se promet županijskom cestom Slunj-Cetingrad (ŽC3258) zbog razminiranja. Vozila se propuštaju svakog punog sata po 15 minuta.

    Do 25. srpnja zbog radova je zatvorena Ulica grada Vukovara u Zagrebu, na dijelu od Ulice Hrvatske bratske zajednice do Av. Marina Držića (južni kolnik). Obilazak: Ulica Hrvatske bratske zajednice - Slavonska avenija -Avenija M. Držića.

    Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:
    -Podravskoj magistrali u Kloštru Podravskom (do 1. listopada od 7 do 18 sati);

    • DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno i Novi Glog-Kenđelovac;
    • DC8 Jadranskoj magistrali između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice; na " Obilaznici Trogira";
    • državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj u Ozlju, zbog klizišta, vozila ukupne mase do 3,5 t voze jednim trakom. Obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC6 Jurovski Brod-Netretić-Karlovac.

    Granični prijelazi

    Do završetka radova preko graničnog prijelaza Županja promet će teći preko 5 kolničkih traka, a ne preko 10 redovnih. Moguće su gužve i duža čekanja na prelazak državne granice, posebice vikendima.

    Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 t.

    Trajektni promet

    Trjekti i katamarani plove redovito.

    Korisni telefonski brojevi

    pomoć na cesti 1987

    • iz inozemstva (1) +385 1 1987
    • iz inozemstva (2) +385 1 4693 700

    stanje na cestama 072 777 777

    • iz inozemstva +385 1 464 0800

    info za članove 0800 9987

    Prognoza prometa za sutra

    PROMETNA PROGNOZA ZA VIKEND OD 22. DO 24. SRPNJA 2016.

    Proteklog vikenda bili smo svjedoci kako putovanje do mjesta gdje ćemo provesti ljetni odmor može biti iznimno otežano, odnosno da nas na našem putovanju mogu omesti nepredviđene okolnosti, orkanska bura, požari, prometne nezgode i slično. Iznimno je važno, pravovremeno se informirati o stanju na autocestama, državnim ili ostalim cestama po kojima namjeravamo putovati.
    Hrvatski autoklub u tom smislu ulaže svoj maksimum kako bismo svim vozačima osigurali točne, provjerene i pravovremene informacije. Nažalost, tijekom proteklog vikenda, zbog dosad nezabilježenog broja posjeta sukladno (ne)prilikama u prometu na našu internetsku stranicu (www.hak.hr) došlo je do preopterećenja informatičke infrastrukture zbog čega se ispričavamo svim svojim korisnicima koji nisu bili u mogućnosti pristupiti informacijama koje se nalaze na stranici na dijelu sa stanjem u prometu (http://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/).

    PROMETNA PROGNOZA

    S četvrtim srpanjskim vikendom ulazimo u špicu sezone, već tijekom poslijepodnevnih sati u petak očekujemo gužve u smjeru mora koje će se nastaviti u ostatku vikenda.
    U subotu, 23. srpnja gužve i kolone očekuju se već od ranih jutarnjih sati na A1 između Zagreba (Lučko) i Bosiljeva, na A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, na A7 kod čvora Matulji i na naplati Rupa, na Istarskom ipsilonu, pred Krčkim mostom, duž Jadranske magistrale na prilazima turističkih središta te na cestama kroz Liku (Lička magistrala DC1) i Gorski kotar (DC3). Na naplati Lučko, očekuju se duža čekanja, a tako će povremeno biti i na naplatama Sveta Helena i Zaprešić.


     Domaći turisti mogu, umjesto autocesta voziti starim provjerenim pravcima kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.
     Dugih čekanja će biti u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.
     Tijekom subote, čekanja će biti na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju iz smjera Slovenije i Mađarske, kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Ističemo granični prijelaz sa Srbijom, Bajakovo gdje će zasigurno biti dugih čekanja u oba smjera.
     Nedjelja je dan kad je povećan promet u smjeru unutrašnjosti, odnosno iz smjera istoka prema zapadnim zemljama Europske unije. Najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju.

     Značajne gužve bit će na izlasku iz Hrvatske prema Sloveniji na graničnom prijelazu Macelj. Sa slovenske strane radovi su na izgradnji autoceste između Ptuja i GP Macelj zbog čega se, na tom dijelu vozi suženim kolnikom, usporava se promet i stvaraju se kolone na GP Macelj, odnosno na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Slovenije.
     Tijekom cijelog vikenda, zbog povećanog prometa moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac.

     ZABRANE ZA TERETNA VOZILA NAJVEĆE DOPUŠTENE MASE IZNAD 7,5 TONA
     Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona.
     Ovog vikenda ona je u subotu, 23. srpnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 24. srpnja od 12 do 23 sata. Provodi se na sljedećim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala), D9 (Metković-Opuzen), D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija), D23 (Žuta Lokva-Senj) itd. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.
     Više o zabranama može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2016. godinu.

     SAVJETI HAK-a

     Teško je savjetovati kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi, ili u nedjelju u ranim jutarnjim satima.
     U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Pozivom na broj Informativnog centra 072 777 777 svi vozači dobit će informacije o stanju u prometu na cestama kojima trebaju voziti. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama može se čuti stanje u prometu, a može ga se i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).


     Sretan i siguran put želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba i ne zaboravite PRAVILO 2 od 10 ZLATNIH PRAVITLA SIGURNOSTI U PROMETU
     – POŠTUJ PROMETNE ZNAKOVE, BIO VOZAČ, BICIKLIST ILI PJEŠAK!


     Prometna prognoza za 22. srpanj 2016. godine:

     Vrlo gust promet tijekom cijelog dana, a osobito u poslijepodnevnim satima bit će na A1 između Zagreba (Lučko) i Bosiljeva, na A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, na A7 kod čvora Matulji i na naplati Rupa, na Istarskom ipsilonu, pred Krčkim mostom, duž Jadranske magistrale na prilazima turističkih središta te na cestama kroz Liku (Lička magistrala DC1) i Gorski kotar (DC3). Na naplati Lučko, očekuju se duža čekanja, a tako će povremeno biti i na naplatama Sveta Helena i Zaprešić.

     Dugih čekanja će biti u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu.

     Čekanja će biti na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju iz smjera Slovenije i Mađarske, kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Ističemo granični prijelaz sa Srbijom, Bajakovo gdje bi mogla biti duža čekanja u oba smjera tijekom vikenda.
Facebook